HØVÅG: — Ungdom har aldri hatt det så godt som nå. Dere har alt av muligheter. Derfor må dere ikke bare tenke på dere selv, men må sette de eldre først, sa Carl I. Hagen da han talte på Fremskrittspartiets Ungdoms (FpU) sommerleir på Skottevik i Høvåg torsdag. Han mener de andre partiene forsøker å kjøpe unges stemmer ved å gi billige løfter om bedre studiefinansiering og andre saker som ungdommene tjener på.

Til dette budskapet fikk den mangeårige formannen av Fremskrittspartiet stående applaus fra et par hundre ungdomspolitikere.

Ungt eldreopprør

Leder av FpU, Himanshu Gulati svarte med lovnad om at de skal gjennomfør et ungdomsledet eldreopprør.

— Vi er lei av at pengene til eldre kuttes. Norge har ikke den eldreomsorgen som er vårt land verdig, sa Gulati.

- Hvordan i alle dager har du fått ungdommen til å tale din og andre pensjonisters sak, Hagen?

— Dette er et ungdomsopprør for bedre eldrepolitikk. Og det var ikke jeg som tok initiativet. Det kom fra ungdommen selv. Jeg fikk en henvendelse fra Himanshu Gulati som sa at de ville gjøre eldrepoltikk til hovesatsning. Det ble jeg veldig glad for, og jeg har ventet på dette i mange år, sier Hagen. Politikerveteranen tok i sin tale sterkt til orde for flere private i eldreomsorgen. Omsorgskjeder kan drive mer effektivt enn kommuner, mener han.

— De er proffer. Selv sitter jeg i helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, men jeg har jo ikke peiling på å drive sykehjem. Vi er amatører. Slipp proffene til, sa Hagen til ungdommene.

— Norge er på rett vei den dagen et sykehjem går konkurs. Det er et bevis på at de har valgt konkurrenten fordi de ikke fikk god nok omsorg.

- Bedrageri

— Hvorfor vil ungdommen støtte det i stedet for saker som handler om dem selv?

— Det har nok med idealisme å gjøre, og der ser at ungdommen selv har det bedre enn noen gang.

— Det har vel de eldre også?

— Ja, ikke i samme grad, og de har bygget opp dette selv, sier Hagen. Han bruker ord som ran, tjuveri og grovt bedrageri når pensjonen kuttes for samboende og gifte og når pensjonene ikke følger lønnsutviklingen ellers i samfunnet.

Himanshu Gulati er enig i at ungdommen har det godt, og har alle muligheter. Derfor er det viktig å tenke på de eldre. Han forteller at de gjøre dette for sine besteforeldre og oldeforeldre.

— Norge trenger en mer verdig eldrepolitikk, sier han.