KASTES: Bare nyere tastaturer med USB tas med til Latvia. Mange går på søpla fordi de er utdaterte. Foto: Siril Aartun
GJENGEN: Fra venstre: Johan Næser, Einar Sæthre, Birger Svendsen, Jan Sandven, Svein Aslaksen og Gunnar Hansen. Foto: Privat

Hjelpearbeid: — Engasjementet mitt begynte da jeg var med Romaniahjelpen til Romania for 15 år siden. Det var i desember, og været var kaldt og surt. Det er enorme forskjeller på fattig og rik, og vi besøkte en familie som bodde i et falleferdig hus av dårlig standard. Barna lekte i snøen, barbeint og uten ordentlige klær. Da strigråt jeg, det gjorde sterkt inntrykk, sier Anstein Nørsett (74). Siden den gang har han, med hjelpere, samlet inn og organisert sendinger av datamaskiner til Øst-Europa og til Sri Lanka.

— Jeg synes det er givende å være med å lette hverdagen deres, sier han.

Aktiv pensjonist

Banker, skoler og andre bedrifter i Agderfylkene har bidratt med datamaskiner som ikke lenger skal brukes.

— Jeg sjekker alle sammen og bruker et avansert program for å fjerne all informasjon. De leveres uten operativsystem, det må mottakerne sørge for selv, sier Nørsett, som tidligere jobbet på Lillesand Produkter (nå Avigo) og drev deretter Statoil- stasjonen i Lillesand. Nå er han pensjonert, men har likevel nok å henge fingrene i.

— Jeg restaurerer gamle veggurs, samler på mange ting, er aktiv i sjømannsforeningen og reiser en del til Italia. Jeg skulle gjerne holdt på lenger med datamaskinene, men helsa svikter. Det har kommet til et punkt hvor jeg må prioritere, sier den aktive pensjonisten.

Han har mange gode minner fra reiser til blant annet Latvia, hvor han har fått møte ordførere og innbyggere i kommunene som har fått maskiner.

— Vi får bare gode tilbakemeldinger, og de er helt i hundre over å få datamaskiner som hjelper dem i arbeidet, sier Nørsett.