KLOKKA 00.53.05. Foto: Overvåkingskamera
KLOKKA 01.14.29. Foto: Overvåkingskamera
KLOKKA 01.16.35. Foto: Overvåkingskamera
KLOKKA 01.17.39. Foto: Overvåkingskamera
KLOKKA 01.17.48. Foto: Overvåkingskamera
KLOKKA 01.20.15. Foto: Overvåkingskamera

VENNESLA/KRISTIANSAND: 26-åringen tente fyr på søppelkassen utenfor Spar-bygget i Øvrebø. Klokka var litt over 00.30 natt til mandag 9. juli i fjor. Etter kort tid var hele bygget overtent. Det oppsto skader for over 20 millioner kroner.

En person lå og sov i huset. Han hørte det knitret på utsiden. Da mannen åpnet vinduet, var det full fyr. Deretter løp han ut for å varsle brannvesenet.

Bildene fra overvåkingskamera, som var montert på utsiden av Spar-bygget, viser hvordan brannen utviklet seg. Kamera fanget også opp ildspåsetteren. Han kom rolig spaserende til stedet. Kikket seg litt rundt, og tente deretter fyr.

I Kristiansand tingrett tirsdag fortalte den 26 år gamle mannen at han husker lite av hva som skjedde. Han erkjente imidlertid straffskyld.Da han ble konfrontert med politiforklaringene sine, tilføyde tiltalte at han visste det var galt det han hadde gjort.

— Jeg er lei meg for det som jeg gjorde, men kan ikke huske hvorfor jeg tente på.

Spennende

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad-Jansen, forsøkte gjentatte ganger å få tiltalte på forklaringssporet. Han nikket da hun leste opp forklaringen til politiet hvor han sa at "for å være ærlig, så var det litt spennende". Det som var spennende, var å se at det brant i bygningen i Øvrebø.

Dagen etterpå ble tiltalte pågrepet. Han ble gjenkjent på bilder fra overvåkingskamera.

Brannen gjorde store skader. Forsikringsselskapet har krevd over 20 millioner i erstatning. De brannteknisk sakkyndige har konkludert med at brannen lett kunne ført til tap av menneskeliv.

Tvungen omsorg, for første gang

De psykiatrisk sakkyndige mener at den tiltalte er lettere psykisk utviklingshemmet. Dermed har påtalemyndigheten endt opp med, for første gang på Sørlandet, å be om at retten dømmer 26-åringen til tvungen omsorg. I dag bor han på institusjon med tett oppfølging døgnet rundt.

Ifølge de sakkyndige har han gjennom en meget vanskelig og problematisk oppvekst fått mange års feil læring om adferd, og han har behov for å bli passet på og fulgt opp døgnet rundt.

I dag bor tiltalte på en institusjon hvor han trives, har kommet seg i arbeid to dager i uka, og føler en trygghet som er viktig for å fungere. Det fortalte en miljøterapeut fra institusjonen som vitne i tingretten.

Fengsel en katastrofe

Da terapeuten fikk spørsmål om hva som kan skje om retten dømmer 26-åringen til fengsel i stedet for omsorg, kom svaret kontant.

— Det blir en katastrofe for gutten. Han trenger omsorg og trygghet. Et fengsel vil aldri kunne gi ham det han trenger.

Terapeuten sa at et par uker før 26-åringen tente på begynte alarmklokkene å ringe på institusjonen han da bodde på. Personalet kalte inn til hastemøte for å få satt i gang tiltak. Men i mellomtiden tente den unge mannen fyr.

— Han har jo i all sin enkelhet fortalt at det han gjorde var dumt. Men han skjønte ikke, og skjønner heller ikke omfanget.