KRISTIANSAND: — Jeg er glad jeg hadde forsikring, for å si det sånn, sier Trydal, som var utvekslingsstudent ved University of California San Diego da uhellet inntraff. Dermed var det Europeiske reiseforsikring, og ikke han, som fikk regningen på nesten 150.000 dollar – eller over 900.000 norske kroner – fra Scripps Memorial Hospital.

25-åringen flyttet tilbake til Kristiansand onsdag, etter seks år som student ved NTNU i Trondheim og altså San Diego, hvor episoden inntraff i april i fjor. Han hadde vært på forelesning ved universitetet, og stoppet på en parkeringsplass like ved for å sende en tekstmelding.

— Plutselig kjente jeg et stikk i foten. Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, og hoppet tilbake så fort at slippersene sto igjen på hver sin side av slangen, sier Trydal.

BABY: Dag-Are Trydal ble bitt av denne baby-klapperslangen. - Disse er ofte farligere enn voksne slanger, fordi de ennå ikke har lært å dosere giften i akkurat store nok porsjoner til å lamme byttet. De sprøyter ut giften i store mengder, sier Trydal. Foto: Privat

Livredd

Han forteller at han kjente kribling i foten nesten umiddelbart. Før det var gått ett minutt, hadde kriblingen spredt seg til andre steder på kroppen, og han kjente en metallisk smak i munnen.

— Jeg fikk sjokk og ble livredd, og ropte etter hjelp til noen arbeidere som sto i nærheten. De pekte bort på det nærmeste bygget, og jeg forsto først da at det var et sykehus, sier Trydal.

Han løp inn gjennom nærmeste dør, hvor det viste seg at avdelingen for plastisk kirurgi holdt til. Der kunne de ikke hjelpe ham, men de ringte etter en ambulanse, som kom etter det Trydal omtaler som "veldig lenge".

— Jeg ventet sikkert i 15-20 minutter på avdelingen, og ble verre og verre. Det kunne jo vært slutten, og jeg følte meg ikke trygg før ambulansen kom. Turen tok sikkert ikke mer enn halvannet minutt, men da jeg kom på akutten var jeg ikke redd lenger. Her var det masse folk rundt meg, og jeg fikk flere doser med motgift, sier Trydal.

Dyre doser

Nettopp denne motgiften kostet forsikringsselskapet hans dyrt. Ifølge regningen fra sykehuset fikk Trydal ti doser under oppholdet – til en kostnad av 128.050 dollar, over 700.000 norske kroner.

— Vi fikk direkte hakeslipp da regningen kom. Selv om vi er vant til litt av hvert fra USA, var dette noe helt utenom det vanlige, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

FAKTURA: Regningen fra Scripps Memorial Hospital i San Diego. - Jeg var på sykehuset i ett døgn, og de siste ti timene ventet jeg på legen som kunne skrive meg ut, sier Dag-Are Trydal.

Hun forteller at selskapet siden har klart å forhandle seg fram til en reduksjon på 50.000 dollar, og at dette er en praksis de ofte må ta i bruk mot utenlandske, privateide helseinstitusjoner.

— Vi ser dessverre mange tilfeller av overbehandling og overprising, og derfor har vi da også egne kontorer med medisinske eksperter over hele verden hvor vi ofte må inn i tøffe forhandlinger med sykehus vi mener tar seg overbetalt, sier Vennesland.

Dag-Are Trydal var selv ute av sykehuset etter bare 24 timer, og på fjelltur allerede tre dager etter slangebittet.

— Jeg har ikke engang et merke etter bittet. Men det var godt at dette skjedde rett ved et sykehus, tross alt, sier han.

Rekordstore utbetalinger

Nordmenn utsetter seg stadig oftere for risiko når de er på reise, noe som koster forsikringsselskapene dyrt. Bare i fjor ble det meldt inn 299.510 skader, med anslått erstatning på nesten 1,7 milliarder kroner.

— For det første reiser, jobber og studerer vi mer i utlandet, og for det andre skal vi oppleve mer. Vi drar til eksotiske steder og utsetter oss for større risiko enn før. Vi har sett en voldsom økning i meldte skader de siste årene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring.

I løpet av de to siste årene har utbetalingene økt med 24 prosent, mens antall skader har gått opp 15 prosent. Antall såkalte storskader (over 200.000 kroner) øker også kraftig, og hittil i 2013 er Europeiskes største enkeltutbetaling 1.494.205 kroner.

SYKEHUSET: Dag-Are Trydal på parkeringsplassen i San Diego, hvor han ble bitt av en klapperslange i fjor. Cripps Memorial Hospital i bakgrunnen. - Det var første gang på mange år de hadde hatt en pasient som var blitt bitt av en slange, forteller han. Foto: Privat

Svartelister sykehus

Mange sykehus er "svartelistet" hos Europeiske, som har bygget opp en database med 60.000 medisinske tilbydere over hele verden.

— Ofte kan vi få overført pasienter fra sykehus som er "not preferred" til de som er "preferred". Det går på kvaliteten på tjenestene de tilbyr, men også om de overbehandler pasientene, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Hun forteller om sykehus som utfører operasjoner som aldri ville vært gjort i Norge.

— Særlig i USA, Thailand og Spania har kommersielle investorer overtatt sykehusene, og deres krav til inntjening bidrar også til at regningene ofte ikke står i stil til behandlingen. I verste fall kan en enkel legesjekk med medisin på resept koste 10.000 kroner, sier hun, og legger til:

— Hva gjør du hvis du føler deg klein hjemme? Gjør det samme når du er ute i verden. Folk flest har høy terskel for innleggelse på sykehus. Og skal du oppholde deg lenge i utlandet, for eksempel som student, kan det være nyttig å undersøke litt i forkant, for eksempel med forsikringsselskapet ditt, sier hun.

Hun understreker imidlertid at det er viktig å oppsøke lege for å motta kompensasjon for tapte feriedager. Ingen bør heller avslutte en medisinsk behandling uten å ha snakket med forsikringsselskapet, selv om man har mistanke om overbehandling eller uthaling av tiden.