VALLE: I arresten i Kristiansand sitter en nedbrutt 38-åring fra Grimstad. Han er nå siktet for forsettlig drap på Helge Dahle (50) fra Valle.

RADIOSTEMME: Drepte Helge Dahle (50) blir minnet som en varm og samlende person. Han var blant aktiv i Valle radio. Foto: Radio Valle

— Han husker bruddstykker av det som skjedde, og sier han er kommet i en situasjon der han tenker lite på seg selv. Han tenker på den tragiske situasjonen han har satt en annen familie og sin egen familie i, sier mannens advokat, Svein Kjetil Stallemo til Fædrelandsvennen.

Fulgte sykkelritt

Lørdag hadde i rundt ti mennesker rigget seg til på gården på Sandnes i Valle for å følge syklistene som tråkket seg opp Setesdalen på vei til Hovden. Et stort banner markerte spøkefullt et "Mål" for sykkelrittet.

Stemningen var på topp allerede tidlig på dagen, og flere av syklistene kunne ikke unngå å legge merke til det lystige laget i partyteltet ved veien. Et lite døgn senere ble alt snudd på hodet.

— Dette er bare forferdelig tragisk, sier en 47-åring, som eier gården der Dahle ble drept.

Han er i ferd med å pusse opp gården han kjøpte i mars, og hadde invitert flere kompiser fra Grimstad til fest. Flere naboer til gården deltok også på festen.

Ble skadet - knivstakk

Ut på kvelden ble festen av det svært fuktige slaget. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til skal det ha oppstått en uoverensstemmelse mellom avdøde og 38-åringen i partyteltet på morgenkvisten. Sistnevnte skal ha blitt sparket i hodet slik at han fikk hjernerystelse og måtte sy flere sting i hodet.

Han skal da i affekt ha tatt det første og beste han fant – en kniv – og stakk Helge Dahle fire ganger. 50-åringen døde senere av skadene på sykehuset.

ETTERFORSKER: Lensmann Dag Hovden i Valle og Bykle. Foto: Torbjørn Witzøe

Kjente ikke hverandre

Lensmann i Valle og Bykle, Dag Hovden, bekrefter at det var en konflikt i forkant av hendelsen. En tredje person skal også ha vært involvert i konflikten.

— Det har vært en eller annen form for konflikt i forkant av drapet, som involverte tre personer, avdøde, siktede og en tredje person, sier Hovden.

Han kan ikke si noe om hvem denne tredje personen er. Hovden sier det ikke er noe som tyder på at avdøde og siktede kjente hverandre.

Holdt under oppsikt

Eieren av gården på Sandnes var den som varslet politiet. Den drapssiktede 38-åringen ble pågrepet 100 meter fra åstedet. Ifølge lensmann Hovden ble han da holdt under oppsikt av andre festdeltakere.

— Han forsøkte ikke å rømme, men hadde vel et behov for å komme seg litt unna. Han ble holdt under oppsikt av andre personer som var på stedet, sier Hovden.

Situasjonen ble ikke vurdert slik at det var behov for at polititjenestemennene bevæpnet seg da de gikk til pågripelse. 38-åringen ble pågrepet klokka 04.34 og innbrakt til sentralarresten i Kristiansand

Husker lite etter festen

Kniven er funnet og beslaglagt av politiet. Fædrelandsvennen kjenner til at politiet har gjort interessante funn på åstedet som kan bidra til å oppklare hva som skjedde.

De fleste av deltakerne på festen hadde forlatt stedet da drapet ble begått. Tre vitner er avhørt i saken. Dag Hovden sier det er vanskelig å danne seg noe klart bilde av hva som skjedde i forkant av drapet.

— Mange vitner har problemer med husken, sier han.

Han sier dette tyder på at det ble konsumert store mengder alkohol under festen.

— Akkurat hva som har utløst hendelsen er foreløpig uklart. Dette fremstår som en uforståelig tragedie, og vi sliter med å finne noe motiv, sier Dag Hovden til Fædrelandsvennen.