TURISTER: Alexander og Norma Sotuherland fra Australia synes Kristiansand er en vakker by. Foto: Margrethe Saga
TORVET: Turistene lar seg begeistre av byens palmer. Foto: Margrethe Saga
DOMKIRKA: Inngangen til Kristiansand domkirke er prydet av to oliventrær. Foto: Margrethe Saga

KRISTIANSAND: I ti år har palmer vært en del av dekorasjonen i Kristiansand på sommerstid. Arnvid Sejnæs, soneleder i Kristiansand Parkvesen, forteller at palmene er der for å gi en sydlandsk stemning.

— Når palmene blir satt ut, vet folk at sommeren er her. Vi får bare positive tilbakemeldinger på dem, sier han.

Blomsterby nummer en

Det er ikke bare er palmer som pryder byen. I blomsterbedene har Parkvesenet satt ut 11 000 sommerblomster, og til sammen er det i år satt ut 14 000 blomster rundt omkring i sentrum.

— Vi har som mål å være Norges blomsterby nummer en, og vi vinner stadig kåringer som bekrefter at vi faktisk er det, forteller Sejnæs.

BYSTRANDA: Arnvid Sejnæs er fornøyd med å få årets palmer på plass på bystranda. Foto: Margrethe Saga

Plantene som settes ut blir i hovedsak plassert der folk flest ferdes.— Vi har fokus på øvre torv, Markens, bystranda og Nupenparken, sier Merethe Eikild, gartner i Kristiansand Parkvesen.

Nytt av året

For å beholde tittelen som Norges blomsterby, må det hele tiden tenkes i nye baner. Nytt i år er 40 blomsterkasser i Tresse.

— Kassene kommer på plass i løpet av uka, og der er det både eksotiske og norske blomster, sier Arnvid Sejnæs og fortsetter:

— Det meste begynner å komme på plass nå, men i løpet av uka skal alt være plantet og klart.

Koster mye penger

PLANTING: Gartner Merethe Eikild har kontroll på årets planting. Foto: Margrethe Saga

Parkvesenet har i den siste tiden arbeidet på spreng for å bli ferdig til sommeren virkelig setter inn. Den omfattende plantingen krever mye ressurser, og Arnvid Sejnæs er fornøyd med at Kvadraturforeningen og flere butikker i sentrum gir økonomisk støtte.— De dekker mye av utgiftene, samtidig som at byens politikere også satser på blomsterbyen, sier han.

Fornøyde turister

Norma og Alexander Sotuherland er svært imponert over byen. Ekteparet fra Australia er i dag i land med cruiseskipet Independence of the seas, og synes Kristiansand har gjort et godt inntrykk så langt.

— Det er nydelig her. Det er så rent og pent, og ser veldig bra ut, sier de.

Paret ser også ut til å like palmene som preger byen.

— De er fine, og akkurat slike har vi hjemme i Australia også, forteller Norma.