BYKLE: – Vi ønsker å lage Norges beste terrengpark for snowboard og twintip, sier Sture Christian Pilegård, daglig leder ved Hovden alpinsenter.

25 år gamle Ferdinand Fredriksen skal jobbe kontinuerlig fram til lørdag for å realisere drømmen om den perfekte parken.

– Jeg bare bygger ut fra hodet. Jeg forteller alpinsenteret hvor jeg vil ha snøhaugen min, og så begynner jeg. Jeg har ingen retningslinjer. Jeg former det sånn som jeg vil. Det er jo vanskelig, men jeg skal gjøre så godt jeg kan for at Hovden terrengpark blir landets beste i stor konkurranse, sier Fredriksen, som har kjørt tråkkemaskin i over fem år.

Fredriksen er tidligere snowboardkjører og har deltatt i en del konkurranser. Nå studerer han elektro, og på fritiden bygger han terrengparker på alpinsentre rundt i Norge.

Blant de tre beste

Ifølge Norges beste parkbygger, Emil Fossheim, er Hovden alpinsenters terrengpark en av Norges tre beste parker. Dette har Fredriksen mye av æren for.

MONSTERHOPP: Slik så monsterhoppet ut vinteren 2011. Fra hoppkanten svever brettkjørerne rundt 18 meter før de lander. Hoppet blir en del av terrengaprken i alpinsenteret også i vinter. Foto: Hovden Alpinsenter

– Det er ganske stor konkurranse rundt i Norge i dag når det gjelder terrengparker og snowboardparker, forteller Fossheim.– Hovden er veldig flinke på hopp. Det er for eksempel ingen andre i hele Norge som har treeliner (tre hopp, red.anm). Parken er tilrettelagt så den passer for nybegynnere og for de ordentlig proffe. Terrengparken har også en god flyt, noe som er veldig viktig i en park som dette. I tillegg er Hovden veldig flinke på vedlikehold, noe som mange andre parker i Norge er dårlige på, sier Fossheim.

Freestyle mest pop

Flere og flere tar freestyletimer mens de mer tradisjonelle alpintimene blir det bare færre av.

– Terrengparker er med på å få med ungdommen opp på fjellet. Dette er jo selvfølgelig kjempegøy, sier sjef for Lagg skiskole, Tobias Nomeland Strømstad (34).

Hovden er en av de få stedene i Norge som har gymnas med egen freestylelinje. De fleste skigymnas i landet har kun vanlig alpinlinje. Hovden er én av tre steder i Norge som har freestylelinje, med 19 av totalt 90 elever.

– Hovden terrengpark er en veldig god park, forteller Steinar Kristiansen (17), som er elev ved freestylelinja ved Hovden Skigymnas.

– Jeg synes parken er veldig godt tilrettelagt for alle. Det er veldig enkelt for folk å benytte seg av parken, sier en bestemt Kristiansen.

Ti prosent vekst

Hovden alpinsenter hadde en økonomisk vekst på 10 prosent i 2012. Trenden ved mange alpinsentre i landet, er det motsatte.

Ifølge Alpinanleggenes landsforbund (ALF) var Rauland best med 22 prosent økning, Stranda med 18 prosent og Myrkdalen, Hovden og Sirdal som alle hadde ti prosent vekst.

– Jeg er jo veldig tilfreds med dette, forteller Sture Christian Pilegård.

— Vi vil investere disse pengene i blant annet det nye anlegg. Vi vil også bruke noen av pengene på Hovdenuten, den nye delen av bakken som åpner i disse dager, sier han.