To nye tobåreambulanser skal kjøpes inn. Foto: ARKIV

KRISTIANSAND/ARENDAL: — Det er selvfølgelig fantastisk bra, og dette er investeringer som er hard tiltrengt, sier en usedvanlig glad sykehusdirektør på tampen av vinterferien.

Takket være god budsjettdisiplin blant de ansatte ble det et overskudd på 124 millioner kroner i fjor, i stedet for 85, slik det så ut senest medio desember. Dette frigjør penger til investeringer på et nivå sykehuset ikke har vært i nærheten av på svært mange år. Til sammen 325 millioner kroner kan sykehuset bruke bare i år. I 2014 kan han bruke 156 millioner og ytterligere 156 millioner kroner i 2015. — Disse pengene skal gå direkte til pasientene, til diagnostisering og behandling. Vi får råd til utstyr av det mest avanserte og effektive som er mulig å få tak i, sier Jan-Roger Olsen.

Etterslep

Driftsdirektøren ved Sørlandet sykehus, Per W. Torgersen er selvsagt også fornøyd med at det skal investeres 325 millioner kroner på sykehuset i 2013, men presiserer at sykehuset har et betydelig etterslep når det gjelder medisinsk utstyr og bygninger.

To nye tobåreambulanser skal kjøpes inn. Foto: ARKIV

— For å opprettholde kvaliteten på behandlingen av pasientene, er det derfor både viktig og nødvendig å få fornyet teknisk og medisinsk utstyr, sier driftsdirektøren. Han mener at investeringsnivået i 2013 er der sykehuset bør ligge i normalår.Torgersen presiserer at det store etterslepet på bygningsmassen når det gjelder fornyelse og vedlikehold, ikke er med i denne investeringen.

— Det må finansieres gjennom låneopptak, og beløper seg til svært mange hundre millioner kroner, sier Torgersen og legger til at det selvsagt er svært bra alt sykehuset får gjort innenfor rammen for 2013. ## Havarerte

I fjor skrev Fædrelandsvennen om ambulanser som havarerte med pasienter om bord, om strålekanoner som stanset så kreftpasienter ble sendt hjem, og annet medisinsk teknisk utstyr for 15 millioner kroner som kollapset. I tillegg er flere av byggene på Eg i Kristiansand utdaterte og upraktiske.

— Nå skal vi gå i gang med fase 2 av ombyggingen av operasjonssalene, som er det mest kritiske, sier sykehusdirektøren.

Helse Sør-Øst har sett både problemene Sørlandet sykehus har hatt, og budsjettdisiplinen. Derfor er det bevilget et ekstraordinært lån til strålekanoner på 50 millioner kroner.

Strålekanon

— Da kan vi kjøpe to nye strålekanoner og en ct-scanner til behandling av kreftpasienter for mellom 80 og 100 millioner kroner, sier Olsen.

Forhandlingene om kjøp av kanonene er i sluttfasen og Olsen sier de skal være montert til sommerferien og i bruk fra høsten av.

— Ikke bare er de driftssikre og mer effektive, de er også mye mer presise og bedre enn de 10-12 år gamle apparatene vi bruker i dag, sier Olsen.

MR-apparat

Det er allerede bestemt at sykehuset i Arendal skal få et nytt mr-apparat, og det kan bli ett til. I Kristiansand kan det også bli to nye, og i tillegg planlegges det innkjøpt en fullverdig ny ct-scanner. I Flekkefjord er det aktuelt å kjøpe inn en enklere mr til muskel og skjellett. Om dette blir endelig vedtatt vil mr-apparatene være på plass i Kristiansand og Arendal neste år, og i Flekkefjord trolig i 2015. — Vi må bygge om for å skjerme mot stråling rundt mr-apparatene, derfor tar de så lang tid, sier Olsen.

Mr-apparatet i Arendal er budsjettert å koste 14 millioner kroner, samt at det går med tre millioner kroner. Nummer to mr-apparat vil koste noe mindre siden ombyggingen allerede er gjort, så det blir mellom 10 og 12 millioner kroner.

To nye tobåreambulanser er også lagt inn i budsjettet. Dette er biler med to bårer og plass til en ekstra lege eller sykepleier. Disse brukes blant annet til å frakte kritisk syke til og fra sykehusene i Oslo.

Og siden sykehuset drev virksomheten med så stort overskudd, har Helse Sør-Øst godkjent at det kan brukes fem friske millioner kroner til direkte pasientsikkerhetsarbeid. Dette vil bli brukt både til å frikjøpe kompetanse, forbedre utstyrsparken og rydding og forbedring av rutiner og prosedyrer.'

— Vil vil øke kvaliteten på diagnostikk og behandling betydelig med disse investeringene, sier Olsen som legger fram sitt forslag til investeringsbudsjett for styret ved Sørlandet sykehus torsdag.

- Veldig, veldig bra!

Styreleder Camilla Dunsæd sier det er veldig, veldig bra at sykehuset nå kan gjennomføre omfattende investeringer.

— Dette er et resultat av at vi har jobbet systematisk for å få overskudd i lang tid, så dette er veldig, veldig bra, sier Dunsæd.

Torsdag får hun investeringsforslaget til behandling i styret, og hun benytter anledningen til å skryte av de ansatte ved sykehuset.

— Æren for dette tilfaller til sjuende og sist de ansatte som tar budsjett på alvor for å få frigjort penger til investeringer, sier Dunsæd.

Hun peker på at driftsoverskudd på sykehuset rett og slett er penger til investeringer. Og at masse utstyr ved sykehuset er overmodent for utskiftning.

— Den medisinske utvikling går så fort så dette vil gi pasientene mer optimal behandling, sier hun.