AGDER: I slutten av neste uke er det store muligheter for at pollensesongen har startet på Sørlandet.

— Sesongstarten for pollen er veldig væravhengig. Er det varmt i lufta vil pollenet komme tidligere, men får vi en nedbørsperiode får vi en utsettelse. Hvis det klarner opp, vil jeg anta at pollensesongen har startet i slutten av neste uke, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges Astma og Allergiforbund.

I gjennomsnitt har pollensesongen på Sørlandet de siste ti årene startet rundt 5.-6.mars.

Ikke la deg lure

Or og Hassel er først ut av de pollentypene på Sørlandet som gir allergi, og Ramfjord peker på at man ikke må la seg lure av at blomstene.

— Disse pollentypene blomstrer på bar kvist, altså før løvet har kommet ut. Så selv om plantene ser litt grå ut, gir de fra seg pollen fra raklene som henger, sier pollenanalytikeren til Fædrelandsvennen.

Det uvanlig kjølige og fuktige været i fjor vår og sommer over store deler av landet, førte til at pollenregistreringene lå godt under gjennomsnittet for siste ti år i Norge. Hvordan årets pollensesong kommer til å utarte seg, kan ikke Ramfjord si noe om.

— Det er igjen veldig væravhengig. Godt vær for allergikerne, er motsatt av hva som er godt vær for resten av folket. En regnværsperiode i en pollenperiode er bra for allergikerne, mens strålende vær vil føre til maksimal spredning, påpeker han.

Start forberedelsene

Forskerassistent Trond Einar Brobakk i Norges Astma og Allergiforbund synes det er vanskelig å anslå nøyaktig startdato for årets pollensesong, men utelukker ikke at den starter i løpet av de to neste ukene. Nå råder han allergikerne til å starte forberedelsene.

— Det kan være lurt å snakke med legen om de skal medisinere seg før sesongen starter. Det er avhengig av hva de er allergiske mot, er de allergiske mot gress er det ikke nødvendig, men hvis de er allergiske mot or og hassel kan de begynne å tenke på og medisinere seg, sier Brobakk til Fædrelandsvennen.

Væravhengig

Ifølge Meteorologisk institutt vil den neste uken være preget av lite nedbør og flere dager med sol.

— Fram til torsdag vil det ikke være voldsomt med nedbør, men det vil være noe variabelt skydekke. I dag, fredag og søndag vil være de beste dagene, mens lørdagen skiller seg litt ut med noe forbigående nedbør først og fremst i Vest-Agder. Været vil nok holde seg ganske greit mange dager i neste uke også, opplyser vakthavende meteorolog Mariann Foss til Fædrelandsvennen.

Hun varsler at det blir store temperaturforskjeller mellom natt og dag de neste dagene.

— I Kristiansand vil temperaturene på dagtid ligge på fem til seks grader, mens det vil være tre til fire minus grader på nattestid. Kommer du lenger inn i Agder, som i fjellene vil temperaturen holde seg på minussiden hele døgnet. Noen steder vil temperaturen muligens nærme seg 0 grader, sier Foss.