KRISTIANSAND: Den lange vinteren har bydd på stabilt skiføre over tid. Det har lokket mange ut i skiløypene, og sportsbutikkene har høstet frukter av en stabil vinter.

– Vi har solgt mellom 4-5000 par ski og cirka 1000 snowboard siden desember. Det er mye på tre måneder, sier Long Hoang, selger i ski— og sykkelavdelingen til XXL i Sørlandsparken.

Han har ikke konkrete tall for tidligere år, men mener at de har hatt en solid økning i salget de siste årene.

– Jeg merker at det går godt unna nå. Vi har solgt mye mer enn i fjor. Den lange vinteren har gjort at enda flere kommer seg ut på ski. Trykket var størst i starten av sesongen, men vi har solgt ski jevnt siden også, forklarer Hoang.

Skøyteski populært

Selgeren forteller at det selges mye klassiske ski, men at det er skøyteskiene som virkelig har tatt av de siste årene.

– Vi har gått tom for skøyteski hvert år. Men denne sesongen har vi hatt nok på lager. Det blir bare mer og mer populært å skøyte, forteller han.

Varehuset driver også med preparering av ski. Det er et tilbud skiløpere i økende grad benytter seg av.

– Mange legger på festevoks selv, men der stopper det. Verkstedet vårt får mer og mer å gjøre. Folk vil ha skiene sine preparert skikkelig, sier han.

Kjøper dyrere ski

Olav Tarjei Valebjørg, avdelingsleder for ski og sykkel hos G-Max, er også godt fornøyd med årets skisalg.

– Det har gått veldig bra. Takket være den gode vinteren har vi solgt mer og tjent mer enn i fjor. Vi har ikke fått helt konkrete tall, men jeg tror dette er den beste vinteren vi har hatt siden vi åpnet, sier han.

G-Max i Sørlandsparken startet opp i april 2011, og har solgt ski i to sesonger. Valebjørg mener folk har tatt seg bedre råd når de skal handle ski i år.

– Folk kjøper dyrere ski. De bruker litt ekstra og unner seg litt kvassere ski i år. Det er mange av de samme skiene som går igjen, men vi merker at flere og flere er nysgjerrige på skøyteski, forteller Valebjørg.

Det er langrennsski varehuset selger mest av.

– Vi selger klart mer langrennsski enn alpinski. Det har nok noe med å gjøre at det er mange flotte langrennsløyper her i området, men heller dårlig med alpinbakker, forklarer avdelingslederen.

Godt salg i Vennesla

Også Arild Isaksen hos MX Sport Vennesla har solgt mange par med ski i år.

– Vi merker at salget går unna nå som det har vært så bra skiføre. Det er jo da folk kjøper nye ski. Men salget har vært jevnt bra de siste fem årene, sier Isaksen.

Han vil ikke anslå hvor mange par butikken har solgt denne vinteren, men merker også tendensen til at skøyteski blir mer og mer populært.

– Salget av skøyteski øker jevnt. Det er mange yngre løpere som ønsker å skøyte. Men det er fortsatt klassiske ski det går mest i, sier Isaksen.