KRISTIANSAND: — Hvorfor disse to ble plassert bak i minibussen vet vi ikke foreløpig. Vi får informasjon fra flere hold og har behov for å finne riktig fakta før vi går ut med det, sier utdanningssjef i Vest-Agder fylkeskommune Arly Hauge.

I dag ble det bestemt å sette ned en granskingsgruppe på fem personer fra Vest-Agder fylkeskommune og fylkesmannen som skal finne ut av alle aspekter om hva som egentlig skjedde forrige søndag da minibussen med delegasjonen fra Kvadraturen skolesenter ble kjørt bakfra av en lastebil i Kisumu i Kenya.

For mange i bussen

Det er allerede avklart at minibussen var klassifisert for ni personer, men at det var 12 personer i den da ulykken skjedde.

— To av disse ble plassert i bagasjerommet bakerst i minibussen. Den ene var den omkomne eleven Øystein Bronebakk. Den andre var en elev som ble skadet og var blant de som ble sendt hjem i ambulanseflyet, sier Hauge.

Den tredje personen som ikke fikk sitteplass var en av de voksne. Han ble ikke skadet i ulykken.

— Han satt fremme og var ikke i et sete, sier Hauge.

Den 17 år gamle jenta som ble hardest skadet satt i et sete. Hun ble utskrevet fra Sørlandets sykehus i går ettermiddag.

Internasjonalt sertifikat

I Kenya holder ikke norsk bilsertifikat for å kjøre, man må ha internasjonalt førerkort.

— Ja, det fikk vi rede på i dag. Hvorvidt læreren som kjørte har det, vet vi foreløpig ikke, sier Hauge.

Fædrelandsvennen har forsøkt å få svar på flere spørsmål og problemstillinger, men ingen har så langt kunnet eller ønsket å svare på disse. Dette dreier seg om blant annet følgende:

• Visste lærerne at bilen ikke var sertifisert for flere enn ni personer?

• Hvorfor valgte de å løse transportbehovet med å overfylle minibussen slik at minst tre personer ikke var sikret?

• Hvorfor reiste delegasjonen tilbake til Kristiansand fredag før politiet hadde fått snakket med læreren som kjørte minibussen, selv om politiet flere ganger hadde kontaktet dem for å få til et slikt avhør?

• Kjørte læreren uten gyldig internasjonalt førerkort?

• Stod minibussen mer eller mindre stille i sin kjørebane slik lastebilsjåføren og vitner til ulykken sier?

Stort informasjonsbehov

— Informasjonsbehovet er nå stort hos meg, ansatte, elever, pårørende og allmennheten. Granskingsgruppen skal finne ut all relevant og riktig informasjon. Fristen vil være tre uker, sier Hauge.

Juridisk rådgiver Arthur Tveiten i fylkeskommunen sier at de nå ikke vil ta noe juridiske initiativ overfor politiet.

— Det er for eksempel ikke aktuelt å be læreren som kjørte å dra tilbake til Kenya for å la seg avhøre, sier han.