SØGNE: — Vi har bedre resultater på Sørlandet enn ellers i landet hvor tallene fra før er sensasjonelt høye, sier pøbelideolog Eddi Eidsvåg i Pøbelprosjektet til fvn.no.

Han har all grunn til å være fornøyd med resultatene Pøbelprosjektet kan vise til i disse dager.

— Vi lykkes mer enn vi mislykkes, ja, konstaterer Eidsvåg.

I 2007 etablerte han selskapet Pøbelprosjektet. Det har som mål å lære den enkelte ungdom å ta i bruk egne ressurser for å komme seg ut i jobb. Deltakerne har ofte avbrutt skolegang, sliter med å få seg jobb og eksperimenterer med rus og kriminalitet.

90 prosent "på vei til jobb"

I alt 622 ungdommer i alderen 16 til 61 år har benyttet seg av kurstilbudet. Over 90 prosent av disse er altså i dag i gang med skole og jobb - hvilket er hele prosjektets formål.

I kartleggingen utført av Rambøll heter det at: "Over 60 prosent av deltakerne i Pøbelprosjektet er i jobb eller utdanning etter å ha deltatt i prosjektet. Når forskerne inkluderer deltakere som er til behandling, i fengsel eller under oppfølging, vil over 90 prosent være det Pøbelprosjektet kaller ”på vei til jobb” etter endt deltakelse."

Motiverer: I løpet av et seks ukers kurs motiverer Eddi Eidvåg og hans team deltakerne til å ta i bruk egne ressurser i møte med jobblivet. Foto: Irene Svozilik

Samtlige ute i jobb

På Sørlandet kan prosjektet vise til bedre resultater. Av 100 deltakere som deltok og fullførte Pøbelprosjektets kurs i Grimstad og Lillesand for kort tid siden, er samtlige ute i jobb — én uke etter fullført kurs.

— Det har jeg aldri før opplevd i mitt liv. Det er ekstremt mye, smiler Eidsvåg, som for tiden leder et seks uker langt kurs i Søgne, hvor deltakerne får i oppgave å starte levedyktige firma.

Og det er ikke den jobb kursdeltakerne ikke klarer å hanke inn etter å ha fullført prosjektet.

— De blir alt fra skipsmeglere, bakere, tømrere, rørleggere, journalister og fotografer, for å nevne noe, sier han.

- Ingen forklaring

Men om det er enkelt å dokumentere suksessen på Sørlandet, er det langt vanskeligere å forklare årsaken.

— Vi synes det er litt rart, og vi har ikke noen forklaring på det, er Eidsvågs svar.

Hans erfaring er at kursdeltakerne på Sørlandet er alt annet enn lette å ha med å gjøre, og at det er mange holdninger som skal bearbeides i prosessen med å lykkes i å komme seg tilbake til yrkeslivet.

— Ramler du først utpå på Sørlandet, så faller du virkelig utenfor det gode selskap og blir nesten skult på bak gardinene til folk, men samtidig så er det en raushet her også dersom du ønsker å gjøre noe med livet ditt og ordne opp, sier Eidsvåg, og skryter av næringslivets innsats for å få folk ut i arbeidslivet igjen.

- Stoler på oss

I tillegg mener han Pøbelprosjektet evner å snakke samme språk og dermed nå ungdommene på en helt annen måte.

— Det vi opplever er at ungdommene stoler på oss, og at vi stoler på dem. Vi er ærlige og direkte med dem. Ungdommene kan stole på det vi sier og vi slipper ikke tak i dem, sier Eidsvåg, som garanterer oppfølging av kursdeltakere i hele fem år etter at kurset er avsluttet.

Nå planlegges det et eget pøbelprosjekt i Kristiansand. Fra før av har prosjektet etablert avdelinger i Arendal, Grimstad, Lillesand og Søgne på Sørlandet.

— Ja, vi har sagt at vi vil opp og stå i Kristiansand innen et halvt år, sier Eddi Eidsvåg, som allerede er i gang med å vurdere alternativene som finnes.