FLEKKEFJORD: — Sørlandet sykehus har ingen strategi for å forebygge eller håndtere terrorangrep, barnebortføring eller gisselsituasjoner, sier sikkerhetssjef Øyvind Grimestad til sykehusstyret i Flekkefjord torsdag.

Og det er ingen enestående situasjon. Da Grimestad og sykehusdirektør Jan-Roger Olsen var på direktørmøte i Helse Sør-Øst, viste det seg at ingen av sykehusene i regionen har foretatt noen systematisk risikovurdering og utarbeidet strategier.

— Derfor ble vi, som har kommet lengst, bedt om å gjennomføre et pilotprosjekt for regionen om sikkerhet, sa Olsen. Og regionen innebærer alle sykehusene i Oslo.

Trusselrisiko

Grimestad fortalte at Sørlandet sykehus har begynt en kartlegging av trusselrisiko innenfor åtte områder:

• Bortføring av barn

• Gisselsituasjon

• Hærverk

• Påsatt brann

• Pasientsensitiv informasjon på avveie

• Terrorhandling

• Trusler og vold om trusler.

• Tyveri.

Sykehuset har gjort grep for alle punktene, unntatt de tre nevnte. Dette innebærer kompetanseoppbygging av ansatte, vektere som kurser og lærer opp, gjennomgang av ulike scenarioer og hvordan de skal håndteres.

— Det er åpne dører på sykehusene, hvem som helst kan bare gå rett inn, og det er et sikkerhetsproblem, sa Grimestad.

Drept

Han gjenga en rekke episoder som allerede har skjedd, episoder som er avdekket blant annet gjennom samtaler med ansatte. Blant annet har en pasient blitt drept, ansatte er truet med kniv, en pasient var på vei til sykehuset – svært sint – med en ladd, avsagd hagle.

— Heldigvis sov mannen med hagle i bilen da den ankom sykehuset, slik at vi fikk avvæpnet og nøytralisert ham, sier Grimestad.

Han pekte også på at pasienter som blir fratatt medisin de vil ha, kan bli rabiate og angripe ansatte. Og at det på kopi- og faksmaskiner fins lagrede data som servicepersonell enkelt kan tilegne seg.

Våpen

Dessuten er det ingen som sjekker om besøkende eller uvedkommende har med seg våpen, og det fins ikke regler for hva som skal gjøres dersom man oppdager noe slikt. Ganske nylig ble det for eksempel oppdaget en besøkende med ei øks inne på sykehuset.

— Et tilleggsproblem er at sykehuset består av mange bygninger mange steder, og vi har ikke vurdert hvor faren er størst, sier Grimestad.

Olsen viste til skolemassakrene i USA, og trakk fram at også sykehus-Norge må ta lærdom av det som skjedde på Utøya 22. juli.

Risiko

— Jeg kan leve med kalkulert risiko, men jeg kan ikke leve med at vi ikke har vurdert risiko og gjort det som er mulig for å redusere den, sa Olsen. Han understreket at selv om terrorangrep eller massakre ikke er av det mest sannsynlige som skjer, skal i hvert fall risikoen være vurdert.

Styreleder Camilla Dunsæd gav ros til de to for initiativet som er tatt:

— Dette er svært viktig og spennende. Vi lever i et samfunn som er bygget på tillit, men verden er ikke et paradis, sa Dunsæd.

Styret ga sin fulle tilslutning til at Grimestad og Olsen skal fortsette arbeidet med sikring av sykehusene i Helse Sør-Øst.