Sørlandsbenken på Stortinget skal mandag i møte med lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kjevik lufthavn, for å diskutere hvordan de kan forbedre flyplassen. Foto: Kjetil Reite
Her vil Åse Michaelsen legge parkeringshuset ved Kjevik. Foto: Torstein Øen
Brit og Roald Olsen, og barnebarnet Ingvild Meinseth, er positive til et parkeringshus ved Kjevik flyplass. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Kjevik må styrkes med nytt terminalbygg, og bedre parkeringsfasiliteter. Samtidig vil opprettelsen av et konferansehotell være nyttig for å kunne holde møtevirksomhet, sier Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

Etter planen skal den nye utenlandsterminalen på Kjevik stå klar i 2016. Flere av politikerne Fædrelandsvennen har snakket med er klare på det er svært nødvendig med en opprustning av terminalen.

Samtidig ønsker de kraftig forbedring på flere punkter.

Parkeringshus

Mandag skal sørlandsbenken på Stortinget møte lufthavnsjef ved Kjevik, Thomas Langeland, for å diskutere tiltak som må gjøres for å forbedre anlegget.

Sørlandsbenken på Stortinget skal mandag i møte med lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kjevik lufthavn, for å diskutere hvordan de kan forbedre flyplassen. Foto: Kjetil Reite

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) mener en by som Kristiansand ikke kan være bekjent av de forhold som er på Kjevik i dag.— Det er lavmål at man i Norges femte største by ikke har et ordentlig parkeringshus ved flyplassen. Vi ønsker å la private aktører bygge et parkeringshus, og så kan Avinor velge om de vil leie eller kjøpe det, sier Michaelsen, som er fraksjonsleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Ny adkomstvei

Parkeringshus, konferansehotell, kveldsrute til Oslo og tettere tilknytning til E 18. Det er fire punkter som sørlandsbenken vil diskutere med lufthavnsjefen mandag. Den nye adkomstveien ligger allerede inne i Nasjonal Transportplan, og er planlagt påbegynt i 2018. — Med E 18 så tett på flyplassen vil man spare mye tid, spesielt de som kommer fra øst. Samtidig vil den nye veien bli mye mer trafikksikker, hevder Michaelsen, som mener Kjevik slik den står i dag ikke er god nok som den regionflyplassen den skal være.

Lufthavnsjef Thomas Langeland er uenig, og mener dagens Kjevik er god nok, men er enig med politikerne i at det på noen punkter trengs en opprustning. Den nye terminalen er allerede på vei, og vil komme til å koste opp mot 100 millioner kroner å få på plass.

Her vil Åse Michaelsen legge parkeringshuset ved Kjevik. Foto: Torstein Øen

— Øverst på prioriteringslista nå ligger et parkeringshus. Vi har utvidet antall parkeringsplasser, men det er fortsatt ikke nok. Dernest er ny adkomstvei høyest prioritert, sier han.

- Lite tilfredsstillende

I grunnlagsdokumentet for bystyreperioden 2011–2015, har Kristiansand bystyre skrevet at de vil "styrke Kjevik som regionflyplass". Gruppeleder Hans Otto Lund i Høyre fnyser av spørsmålet om Kjevik er en god nok flyplass slik den er i dag.

— Passasjerfasilitetene er lite tilfredsstillende, for å si det pent. Men vi må berømme dagens ledelse for å ha fått opp det nye flytårnet. Nå må man få opp et parkeringshus. Vi kan ikke være bekjent av at flypassasjerer som har parkert bilen må stå og måke snø av bilen når de kommer fra reise, sier Lund.

Også bystyrerepresentant Tor Utsogn (Frp) er klar på at Kjevik trenger en oppussing:

— Kjevik trenger bedre fasiliteter. Det handler om prioritering fra Avinors side.

Parkeringshus

Blant de parkerende på Kjevik er det ingen tvil om at det hadde gjort seg med et parkeringshus.

Brit og Roald Olsen, og barnebarnet Ingvild Meinseth, er positive til et parkeringshus ved Kjevik flyplass. Foto: Torstein Øen

— Det hadde vært veldig greit. Jeg har flydd blant annet til Rygge en del ganger, og der kan man gå tørrskodd helt fra parkeringsplassen og til terminalen. Det håper jeg det kan bli her også, sier Roald Olsen.Sammen med Brit Olsen har han nettopp parkert på korttidsparkeringen ved Kjevik, hvor det nye parkeringshuset forespeiles å ligge.

— Samtidig vil det jo bli plass til flere biler også, så det tror jeg hadde vært flott, sier Olsen og får støtte fra sin bedre halvdel.

Fredag var det strålende sol over flyplassen, og dermed ingen nødvendighet med tak over hodet fra parkering til terminal.

— Men det er jo ikke alle dager det er slikt vær, i alle fall ikke på vinteren, sier Olsen.