KRISTIANSAND: – Plutselig så jeg elgen sto midt i stien. Jeg klappet og ropte for å få den bort. Men i stedet gjorde den et byks og kom rett mot meg. Det var ugunstig, sier Håkon Olsen (40).

Mandag var han ute på joggetur i lysløypa ved Sukkevann. I dette området har en hissig elgokse herjet i flere dager. Olsen er Oddernes sin representant i Kristiansand kommunes viltutvalg, tidligere kalt viltnemnda.

JAGET I TRE: Håkon Olsen, Oddernes' representant i viltutvalget, ble jaget opp i et tre av den illsinte elgen i Randesund. Foto: Privat

– Jeg har fått henvendelser fra andre i området som har måttet kaste seg i busker og bak steiner for å unngå angrep fra den samme oksen. Derfor var det litt pussig å plutselig sitte i treet selv, sier Olsen lattermildt.

Full fart opp i treet

Olsen fikk for alvor opp farta og forsøkte å runde elgen. Men det gikk ikke.

– Den kom rett mot meg. Da var det bare en ting å gjøre. Med elgen fire-fem meter bak klatret jeg i full fart opp i ei lita gran, sier Olsen.

Der ble han sittende og klamre seg fast. To meter under sto den illsinte elgoksen med ørene flate og passet på.

– Elgen stampet og snøftet. Jeg skulle gjerne hatt bilde av den rett under meg, men var redd jeg skulle falle ned til den. Det hadde ikke vært noe særlig, ler han.

Reddet av joggere

Etter nærmere ti minutter i treet kom det omsider en annen jogger.

– Elgen snudde seg og kikket på han. Samtidig kom det to til fra andre siden. Plutselig sto vi alle fire og klappet og ropte, forteller 40-åringen.

Da ble det for mye for elgoksen. Den løp bort fra joggerne.

– Endelig kunne jeg klatre ned fra treet og fortsette joggeturen. Jeg var bare på runde èn. Sta som jeg er måtte jeg som vanlig løpe to runder. Men på sisterunden kikket jeg meg ekstra godt rundt, innrømmer kristiansanderen.

Må kanskje avlives

I neste uke skal det arrangeres et stort orienteringsløp i lysløypa ved Sukkevann. Det er siste frist for elgen for å forsvinne fra området.

– Den må bort innen den tid. Hvis ikke må vi avlive den, sier Olsen.

40-åringen sier han håper elgen finner et annet sted å beite før de må sette inn drastiske tiltak.

– Jeg håper den kommer seg ut i skogen og at vi slipper å avlive den. Det er tungvint å felle elg på sommerstid. Varmen gjør at kjøttet må kjøles ned raskt, sier han.