AGDER: — Allerede etter kommunevalget for to år siden ble vi enige med Fremskrittspartiet om at Høyre skulle ha ordføreren dersom jeg skulle fratre av en eller annen grunn, sier Ingunn Foss, ordfører i Lyngdal. I vinter gikk de ut med at Jan Kristensen skal overta kontor og klubbe dersom hun blir valgt inn. Som førstekandidat for Høyre synes den plassen sikker.

— Det er greit å ha det avklart. Jan Kristensen er flink og har god standig i befolkningen, sier Foss. Kristensen har kun vært politiker i en periode, men jobber i teknisk sektor i nabokommunen Hægebostad.

Jan Kristensen gleder seg til at han etter all sannsynlighet skal overta nøklene til ordførerkontoret i Lyngdal.

— Jeg har veldig lyst på jobben. Det er mange interessante oppgaver, sier Kristensen. Han vedgår at han ikke har så mye politisk erfaring, men har jobbet i administrasjonen både i Lyngdal og Hægebostad.

— Jeg skal ikke kopiere Ingunn Foss, men må likevel gå en læretid, sier Kristiensen

Ingen andre kommuner i Agder har gjort samme avklaring som Lyngdal.

Må velge ny

Fire andre ordførere i Agder har en mulighet til å bli valgt inn på Stortinget i høst. Det er Grimstad-ordfører Hans Antonsen (førstekandidat for Venstre i Aust- og Vest-Agder), ordfører i Lillesand Arne Thomassen (andrekandidat for Høyre i Aust-Agder), Vennesla-ordfører Torhild Bransdal (andrekandidat for Kristelig Folkeparti i Vest-Agder) og ordfører i Kvinesdal Odd Omland (andrekandidat for Arbeiderpartiet i Vest-Agder).

Ordførerne vi har snakket med, regner med at en fra samme parti overtar kontoret. Det skal imidlertid stemmes, og det er ikke gitt at samarbeidende partier vil støtte også nå.

— Dersom vi lykkes, må det holdes nyvalg. Men vi regner med at avtalene fra to år tilbake gjelder, sier Hans Antonsen (V) i Grimstad.

Selv om de ikke har besluttet hvem som eventuelt skal overta, nevner han flere aktuelle.

— Vi har flere gode kandidater. Arnt Gunnar Tønnesen leder kultur- og miljøutvalget, og kan være en naturlig ordfører, sier Antonsen. Han nevner også Rolf Hamran og Anne Mo Grimdalen. Tønnesen og Mo Grimdalen sitter i formannskapet. Normalt blir ordføreren valgt blant medlemmene der.

Vil ikke si

Vennesla-ordfører Torhild Bransdal vil ikke lansere noen nye ordførerkandidater.

— Det har vi ikke brukt tid på. I mitt hode er det klart at det blir en fra Kristelig Folkeparti. Det er vi som har fått ordføreren, sier hun.

— Har dere ikke diskutert personer?

— Mye kan være tenkt gjennom uten at vi sier det, sier Bransdal.

Gruppeleder Daniel Bakken og Bjørn Egil Haugland sitter sammen med Bransdal i plan- og økonomiutvalget, og kan være aktuelle.

Holthe i Lillesand?

I Lillesand har Høyre totaldominans, og vil bli sittende med ordføreren selv om Arne Thomassen følger Svein Harberg til Stortinget. Partiet har selv varaordføreren i Hege Marie Holthe, men lokallaget vil ikke bekrefte at hun tar over.

— Vi har fått råd fra sentrale hold om ikke å ta noen seier på forhånd. Vi har god tid etter valget dersom vi skulle være så heldige å få Arne inn på Stortinget, sier leder i Lillesand Høyre, Johannes Vallesverd.

— Har dere noen gode kandidater til å overta?

— Ingen kommentar. Foreløpig har vi Arne Thomassen som gjør en glimrende jobb, svarer Vallesverd.

Blant andre sentrale Høyre-politikere er gruppeleder Ragnar Langfeldt, som også leder planutvalget og de to formannskapsmedlemmene Einar Holmer Hoven og Dina Hele Stendal.

Ikke bestemt

Odd Omland i Kvinesdal sier at de heller ikke har tatt stilling til hvem som eventuelt skal ta hans jobb dersom han følger med Kari Henriksen til Oslo.

— Vi har 11 av 27 representanter, så vi beholder posisjonen. Men hvem det eventuelt blir, får vi ta etter valget, sier han. I formannskapet har han med seg Bente Ingebretsen og Anne Britt N. Kristiansen.

Det er imidlertid ikke alle som er enige i at det er gitt at Ap beholder ordførermakten.

— Arbeiderpartiet samarbeider med Høyre og Kristelig Folkeparti. Etter valget skal vi forhandle om ordførerposisjonen, sier varaordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF). Han vil ikke lansere seg selv, men kan være en aktuell kandidat.