Godt besøkt: Det var godt med folk da kafeen åpnet fredag. Foto: Henrik Ihme

VENNESLA: På åpningen av Nabostua Kafé & Kaffebar, i det store grendehuset rett ved Joker-butikken på Homstean, strømmet øredølene til med store forventninger.

For endelig har bygda et nytt samlingssted, takket være kokk, barista og kafégründer Elisabeth Bårdsen (28) fra Kvås i Lyngdal.

Hun har bodd i Øvrebø de siste sju årene, og merket seg behovet for et samlingspunkt i bygda.

— Jeg har spurt rundt, og folk har vært positive. Nå blir jo stedet veldig godt tatt imot, og jeg håper folk fortsetter å komme. Jeg er jo helt avhengig av at de lokale trives her, sier hun, mens kafélokalet fylles opp bak henne.

Etter hvert håper hun å lokke inn de forbireisende også, med det eneste naturlige stoppestedet før Evje fra Kristiansand.

Godt besøkt: Det var godt med folk da kafeen åpnet fredag. Foto: Henrik Ihme

— Etter hvert håper jeg å lose inn trafikken. Det er en viktig vei som passerer her. Men først tenker jeg på de lokale, sier Bårdsen, som med dette for første gang åpner sitt eget serveringssted.- Men jeg har god erfaring som kokk, og jeg vet veldig godt hva jeg liker i en kafé selv: Koselig stemning, god kaffe og god hjemmelaget mat laget fra bunnen av, sier hun.

Matvarene henter hun også fra nærområdet. Egg fra Hommesletta gård noen steinkast bortenfor må kunne kalles kortreist.

— Og så har jeg ost fra Iveland og honning fra Kvås, sier hun.

Åpningen var preget av en viktig målgruppe for nyetableringen – trillemødre fra boligfeltet Slettebrotan rett over riksveien.

— For en del år siden hadde vi et gatekjøkken, men dette er noe helt annet, og veldig gøy at vi har fått, sier Marit Sørheim (24), med lille Tomine ved siden og tre nikkende småbarnsmødre rundt bordet.

Dette har bygdefolket ventet på.

— Noe sånt har vi ikke hatt før, og her var det uformelt og koselig. Jeg tror dette blir et populært sted her, og et fint sted å treffe folk, sier Bjørg Bjerland (49).

Tidligere måtte man nemlig dra til Vennesla eller Kristiansand for å få seg en dugelig kopp kaffe.

— Det er klart det er tiltak for mange. Og her har vi endelig et sted ute hvor vi kan møtes, sier Bjerland.