TIL MEGASTOREN: Anders (11), Marie Helene (14), som skal være butikksjef, og pappa og innehaver Jahn Eric med lille Alex på halvannet år på armen i trappa som fører ned til megastoren. Foto: Nicolai Gaustad Olsen
VELKOMMEN: Slik ser megastoren til Jahn Eric Birkeland ut fra utsiden. F.v. Marie Helene (14), som skal være butikksjef, pappa og innehaver Jahn Eric med lille Alex på halvannet år på armen og Anders (11). Foto: Nicolai Gaustad Olsen

LYNGDAL: — Er det ikke blitt flott, spør 42-åringen når han viser Fædrelandsvennen rundt i de 50 kvadratmeter store kjellerlokalene i familiens villa i Lyngdal. Her har den nevenyttige lyngdølen lagt ned et tresifret antall arbeidstimer det siste halvannet året.

Veggene er blant annet dekorert med et seks meter langt bilde av Manchester United-laget fra 1958 og hyllene fylt opp med alt fra de nye United-draktene til baller, tannbørster og babyeffekter.

Og det er ikke finere på Old Trafford i Manchester. Bank i bordet!

— Når jeg gjør noe til ære for Manchester United, så gjør jeg det skikkelig. Vi lever og ånder for United i dette huset. Skulle dette vært et vanlig garasjeutsalg, så kunne jeg like godt solgt Liverpool-utstyr, sier Birkeland, som til daglig er prosjektleder i Egeland Gulvstøp i Kvinesdal.

Ringte supporterklubben

TIL MEGASTOREN: Anders (11), Marie Helene (14), som skal være butikksjef, og pappa og innehaver Jahn Eric med lille Alex på halvannet år på armen i trappa som fører ned til megastoren. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

Planene om en egen megastore har Birkeland hatt siden han skulle bygge generasjonsbolig for et par år siden. Men det gikk en stund før han turte å fortelle kona om hva han hadde i tankene. Han syntes selv de var litt ville.— En kveld tok jeg mot til meg og sa: "Kjære Wenche, hva sier du hvis jeg lager min egen Manchester United-butikk under mammas leilighet?" Uten å nøle svarte hun: "Kjør på, Jahn Eric". Da var det bare å sette i gang, sier firebarnsfaren.

Generasjonsboligen stod ferdig i mai i fjor – megastoren ett år senere.

Men en megastore uten Manchester United-utstyr er ingen megastore. Så da var det bare en ting å gjøre: Ringe klubbsekretær Per Harald Larsen på Uniteds supporterklubbs hovedkontor i Bergen og spørre om samarbeid.

— Per Harald syntes planene mine hørtes spennende ut, men han måtte tenke litt. To dager etter ringte han tilbake og sa: "Sett i gang", sier den knallrøde United-supporteren.

- Gjør dette på hobbybasis

Jahn Eric Birkeland kjørte selv til Bergen med skaphenger for å hente supporterutstyret. To dager brukte han på å fylle opp hyllene, og torsdag 2. august – til Lyngdal Cup 2012 – var det åpning.

— Hvem er kundene dine?

— Manchester United-supportere på Sørlandet – fra Kristiansand til Flekkefjord. Vi skal ha åpent to timer før hver United-kamp. Ellers må folk bare ringe. En av døtrene mine, Marie Helene på 14, skal være butikksjef, sier Birkeland, som sier han gjør dette på hobbybasis.

— Jeg har ingen forretningsplan med megastoren. Men dersom jeg får tilbake noe av investeringen, så er det greit. Jeg løper ingen risiko – jeg har kun brukt egne midler. Og vi skulle jo bygge ut uansett, sier sørlendingen, som for noen år siden bygget Lille Old Trafford Pub – en tro kopi av innbytterbenken på The Theatre Of Dreams.

— Manchester United-pub og egen supporterbutikk, Birkeland – hva blir det neste?

— Jeg har ett rom igjen som jeg ikke har innredet. Det blir nok dedikert til Sir Alex Ferguson. Men det ligger litt fram i tid, sier Jahn Eric Birkeland, som fikk sønn nummer to for halvannet år siden.

Attpåklatten heter Alex. Selvfølgelig.