Lang kø: 2 1/2 time måtte eple-eierne vente for å bli kvitt eplene sine i Sørlandsparken lørdag. Mange snudde da de så køen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
U-sving: Køen gikk i en diger u-sving langs hele den digre parkeringsplassen i enden av Avenyen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
Epler i køen: William og Maria Elisabeth Klungland slapp i alle fall å være sultne mens de ventet i køen. William hadde spist 6-7 epler på en time og 40 minutter. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
AVLYSTE AVTALER: Marte Johnson og hunden Gorm hadde avtale i sentrum. På grunn av den lange køen fikk mange ødelagt lørdagsplanene sine. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
Seks tonn: Tore Røed og Øystein Møretrø hadde løftet seks tonn epler da Fædrelandsvennen stakk innom i 12.30-tiden. Katharina Sørensen hadde ventet i 2 1/2 time for å få levert eplene sine. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
Dagens sjef: Per-Inge Berthelsen var ansvarlig for innsamlingen av epler. Han melder om voldsom respons på grunn av god frukthøst. Foto: Erling Slyngstad Hægeland
SNUDDE: Eivind Hennig snudde på flekken da han fikk høre hvor lenge han måtte vente. Han sto da sist i køen. I baksetet hadde han to små, og så ikke lyst på 2 1/2 time i kø. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

KRISTIANSAND: — Vi har stått her i en time og 40 minutter. Jeg håper vi kommer under to timer totalt, men det spørs vel, sier Robert Klungland da klokken var nærmere 12.30. Han står halvveis i eplekøen som strekker seg i en stor u-sving på den enorme grusplassen ved enden av Avenyen i Sørlandsparken da Fædrelandsvennen er innom. Og resultatet i tidsbruk skulle vise seg å bli langt mer enn to timer, faktisk hele tre timer og 45 minutter.

K. G. Puntervold har startet sin årlige runde med innsamling av epler. Og responsen i Kristiansand lot absolutt ikke vente på seg.

— Det er mange som har snudd nå. Jeg har ikke telt bilene, men det var kø helt ned til veien, sier Per-Inge Berthelsen, som var dagens organisator på vegne av bedriften.

God frukthøst

For eplene som kø-sliterne har med seg, får de rabatt på ferskpresset eplejuice fra Grimstad-bedriften. En flaske med rabatt per 1,25 kilo epler.

— Responsen er voldsom i år. Det skyldes at frukthøsten i år er god. I fjor var det nesten ingen epler, og da var responsen deretter. Folk kommer hit med eplene sine, får kjemperen saft tilbake og så slipper de å kjøpe brus, forteller Berthelsen.

Godt humør: Robert Klungland og ungene William og Maria Elisabeth tok ventetiden som en familieaktivitet. Egentlig skulle de ha bygget bur til kaninen denne lørdagen. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

Tilbake i bilen til familien Klungland i køen, er humøret fortsatt bra.— Vi tar dette som en familietur. Egentlig skulle vi ha bygget et kaninbur i dag, men det blir ikke noe av nå. Så da må kaninene flytte sammen, så får vi se hvilke konsekvenser det får, sier pappa Klungland, som aner en mulig kanin-forøkelse i løpet av kort tid.

Spiste epler i køen

Han har med seg ungene William (11 1/2) og Maria Elisabeth (9), som har fått 30 kroner hver til å bruke på leketøysbutikken i nærheten. Med 150-200 kilo epler i bilen, slipper de også å sulte.

— Jeg har spist 6-7 epler. Vi var litt bekymret for at de skulle ta slutt før vi kom fram, sier William.

Utbyttet: Etter å ha stått i kø i over to timer, kunne Geir Johansen ta med seg 30 flasker eplemost hjem. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

Nest først i køen står Geir Johansen, som har ventet i 2 1/2 time klokka 12.30. Han smiler fortsatt.— Dere har gått glipp av mye gøy. Det har vært mange som har gått tomme for strøm på bilen. Vi har vært nødt til å skubbe mange biler framover, forteller han.

Så legger han heller ikke skjul på at stemningen blant noen har vært amper og at noen har forsøkt å snike i køen.

I en diger lastebil står Tore Røed og Øystein Møretrø og lemper de innkomne eplene over i digre kasser.

— Vi har fått inn cirka seks tonn så langt i dag. Vi kan ta imot det dobbelte, men vi har litt lite kasser. Det er spesielt mange folk i år, forteller Røed.

Sist i køen

De to karene regner med å merke at de har løftet noen tonn på kroppen etter lørdagens økt.

— Vi trenger ikke å gå på treningssenter i dag, sier Møretrø.

Seks tonn: Tore Røed og Øystein Møretrø hadde løftet seks tonn epler da Fædrelandsvennen stakk innom i 12.30-tiden. Katharina Sørensen hadde ventet i 2 1/2 time for å få levert eplene sine. Foto: Erling Slyngstad Hægeland

Han har ikke merket noe til sure kunder.— Her er det ingen sure epler og ingen sure kunder, påstår han.

Helt bakerst i køen, som nå når ut til veien, står Eivind Hennig med 25 kilo epler.

— Er det 2 1/2 time kø!? Da snur jeg nå. Jeg har to unger i bilen. De har fått hver sin bolle, men den varer jo ikke evig, sier han, og snur bilen på flekken.

Tomme for kasser

Etter Fædrelandsvennens besøk, ringer Tore Vesterhus og forteller at han og flere andre snudde etter å ha ventet i tre kvarter.

— Jeg hadde flyttet meg toppen 50 meter på tre kvarter. Da gikk de tomme for kasser, og måtte til Grimstad og hente mer. Jeg gadd ikke mer, og snudde da. Mange hisset seg veldig opp, forteller Vesterhus.

Også Robert Klungland, som til slutt ble stående i nesten fire timer for å levere sine 220 kilo epler, forteller at Puntervold måtte tilbake for å hente kasser.

— Vi ble stående i køen i tre kvarter uten fremdrift mens de hentet kasser. Så kjørte lastebilen fra Grimstad gamleveien fra Lillesand, og der er jo tunnelene stengt. Så den måtte snu. De som ikke var sindige sørlendinger, ble litt hissige. Vi fikk med oss 30 flasker og er godt fornøyde, sier Klungland.

Puntervold: Rekordsesong

Ole Puntervold, daglig leder i K. G. Puntervold beklager at folk måtte vente så lenge.

— Vi har tatt regnet med at årets sesong blir 60-70 prosent bedre enn 2009-sesongen, som er den beste vi har hatt noensinne. Det viser seg at vi har beregnet for lite. Sesongen i år er mye bedre. Jeg trodde ikke det var mulig, sier Ole Puntervold.

Han sier de vil prøve å få ting til å gå raskere, men legger ikke skjul på at prosessen med å levere epler vil ta tid fremover også.

— De ansatte gjør så godt de kan. Men eplene skal veies og registreres, så skal vi ta imot tomflasker og levere ut nye flasker. Dette tar tid. Når det er så mange som skal levere og avlingene blir så store, blir det venting, sier han.

For å understreke hvor god årets sesong er, sammenligner han med fjoråret, som var en dårlig sesong. Da tok de imot 27 tonn epler i hele sesongen. I år kom det inn like mye i sesongens to første dager. Rekord-sesongen 2009 fikk bedriften inn 343 tonn epler totalt.

— I år toucher vi nok 500 tonn når sesongen er slutt, kanskje mer, sier han.

Eplebilene er også på plass i Kristiansand de neste lørdagene. Erfaringsmessig blir køene litt mindre utover i sesongen, men Puntervold kan ikke love at det ikke vil bli køer.

— Det vil være køer alle steder vi kommer. Så folk må belage seg på litt ventetid, sier han.