Sonderingene er ført i åpenhet og med gjensidig respekt. Det har ført partiene nærmere hverandre, forklarer Erna Solberg.

Solberg legger vekt på at hun har sagt at Høyre ønsker en så bred borgerlig regjering som mulig. Uansett hvilken regjering, skal alle fire partiene samarbeide.

— Krf og V finner det ikke riktig nå å være med i regjering. Nå vil H og Frp starte reelle forhandlinger om regjeringsplattform. Dette er starten på et forpliktende samarbeid, med to partier i regjering, sier Solberg.

Les heleavtalen mellom de borgerlige partiene her.

— Det er den mest forpliktende regjeringsavtale noen gang. Den sikrer Krf og V innflytelse selv om de ikke sitter i regjering. Dette er en historisk dag i norsk politikk. Aldri har vi hatt et så bredt samarbeid på borgerlig side.

- Mer vei

Siv Jensen røper at Frp har fått gjennomslag for blant annet:

  • Lovfestede rettigheter i eldreomsorgen

  • Betydelig satsing på veibygging

  • Fjerning av arveavgiften

  • Innstramning i innvandringspolitikken

— Det er min jobb å få mest mulig gjennomslag for Frps politikk, legger Jensen vekt på.

- Krf er tilfreds

Hareide er fornøyd:

— I løpet av disse 14 dagene har vi oppnådd betydelig mer politisk gjennomslag enn de siste åtte årene, sier Knut Arild Hareide.

Krf har hatt følgende slagord: familie og menneskeverd.

Nå får familiene mer menneskeverd og asylbarna mer rettferdighet, ifølge Hareide.

— Det SV har forsøkt i åtte år, har vi klart på 14 dager.

Stoppet konsekvensutredning

Venstre gikk til valg for et grønnere Norge og et løft i klimapolitikken, forklarer Trine Skei Grande.

— Vi har stoppet en konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Grande.

Det var smertefullt for Frp, innrømmer Siv Jensen.

— Vi erkjenner åpent at det er en sak vi har tapt. Det er et enstemmig landsstyre som har gitt sin tilslutning til avtalen. Det er ingen hemmelighet at dette punktet smerter oss, sier Jensen.

Enstemmig Krf

Grande og Hareide har troen på å få politisk gjennomslag.

— Jeg har mer tro på å bruke Stortinget som plattform. Stortinget vil bli en mye viktigere arena, sier Grande.

— Vi mente at det var lite sannsynlig med en firepartiregjering. Det har vært på grunn av den politiske avstanden. Under sonderingene har vi kommet nærmere, men likevel mener vi denne løsningen er den beste, sier Hareide.

— Det er ikke en enkelt sak til at et enstemmig Krf har landet på denne konklusjonen.

Forpliktelse over V og Krf

De fire partiene har en ulik tonelegging, men det er mye partiene er enige om, ifølge Erna Solberg.

— Det vi nå har oppnådd gir grunnlag for en styringsdyktig regjering, sier Siv Jensen.

— Det ligger et felles ansvar i avtalen. Regjeringen forplikter seg til å komme til oss to (V og Krf, red.anm) først, sier Hareide.

Var «lite sannsynlig»

Erna Solberg har vært tydelig på at hun ville gå inn for en firepartiregjering med Frp, V og KrF, fordi hun har hatt en langsiktig strategi, ikke for en fireårsperiode, men en åtteårsperiode.

Like før pressekonferansen mandag kveld ligger det an til at Norge kan fåen blåblå regjering med støtte fra sentrumspartiene Venstre og KrF, opplyser en kilde til Aftenposten.

Venstre og KrF har under hele valgkampen understreket at det er «lite sannsynlig» at de skulle sitte i samme regjering som Frp, men partiene har lovet at de skulle delta i sonderingssamtalene og bidra til et regjeringsskifte.

De fire partiene har i 12 dager sittet i «sonderingssamtaler». En uke etter valget 9. september samlet de borgerlige partiene seg i Nydalen for å starte «sonderingssamtaler» for å se om det er mulig å danne ny regjering. Onsdag i forrige uke tok møtene på Radisson Blu hotell i Nydalen slutt. Samme dag konsulterte partiene sine egne organer, og fikk fullmakt til å sondere videre.