TVEDESTRAND / KRISTIANSAND: Totalt er fire personer med tilknytning til Tvedestrand pågrepet etter at amerikansk og norsk politi har slått til mot den internasjonal gamblingringen Macho Sports. For å kreve inn spillegjeld, skal det ha blitt brukt omfattende vold og trusler.

Oppvokst i Tvedestrand

FBI mener to brødre i 40— årene står i spissen for den illegale gamblingringen. Onsdag ble den ene av dem pågrepet i California, den andre av norsk politi i Oslo. Begge er amerikanske statsborgere, men oppvokst i Tvedestrand i Aust- Agder.

Onsdag ble også to norske statsborgere pågrepet i samme sak av politiet i Agder. Etter det Fædrelandsvennen erfarer er den ene moren til brødrene.

Både hun og den andre personen er bosatt i Tvedestrand. De er siktet for å ha bistått med å overføre flere titalls millioner kroner til Norge. Pengene skal stamme fra illegal gambling.

— De to norske statsborgerne er siktet for grovt heleri. Den amerikanske statsborgeren er siktet for heleri her i landet og er i tillegg under etterforskning i USA for ulovlig gambling, pengeutpressing og hvitvasking, sier jourhavende jurist Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Økokrim og politiet i Agder har samarbeidet tett med FBI de siste månedene. Resultatet er at 18 personer så langt er tiltalt eller siktet i USA og Norge.

Samordnet aksjon

Brødrene fra Tvedestrand skal ha startet Macho Sports i 2002, og drev geskjeften fra Lima i Peru. Gjennom telefon og internett kunne kundene satse penger på alt fra konkurranser innen kampsport til kamper i den amerikanske fotballigaen NFL. Macho Sports skal ha omsatt for millioner av dollar.

FBI har etterforsket saken siden 2011. Politiet i Norge startet etterforskning av moren til brødrene og den andre sørlendingen etter anmodning fra Skatt Sør i vinter. Skatt Sør fattet mistanke til store pengeoverføringer fra USA til Norge.

Onsdag slo politiet til i en godt samordnet aksjon.

— Vi hadde en aksjon hvor Agder politidistrikt og Oslo politidistrikt var involvert, med bistand fra Økokrim. Aksjonen var også i samarbeid med amerikanske myndigheter, opplyser Geir Magne Søfteland

Politijuristen ønsker ikke å oppgi hvor pågripelsen av de to sørlendingene fant sted.

Begjært utlevert

Den av brødene som ble pågrepet i Oslo, blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i påvente av utleveringsbegjæring fra amerikanske myndigheter.

— En av de norske vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Aust- Agder tingrett fredag. Den andre blir mest sannsynlig løslatt i løpet av dagen i morgen, men siktelsen opprettholdes, sier Søfteland.