NY: Her er den første av to nye strålemaskiner som skal tas i bruk ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus, etter at medisinsk fysiker Mathis Hesler og staben har gjort ferdig innstillingene. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Denne maskinen er "state of the art", altså av det beste som er mulig å få tak i, sier medisinsk fysiker Mathis Hesler ved Sørlandet sykehus.

I midten av juli kom den 15 tonn tunge strålemaskinen i kasser, og det tok en uke for spesialsendte eksperter fra fabrikken i Tyskland bare å sette den sammen .

100 ganger sterkere

Men så skal den finjusteres og kalibreres. For strålen som brukes er på 10 megavolt, det er 100 ganger sterkere enn et vanlig røntgenapparat. Strålen skal drepe kreftceller, ingenting annet hos pasienten. Da må styrken og presisjonen på strålen være ekstremt nøyaktig.

— Det er det vi holder på å teste nå. Vi må være sikre på at dette fungerer optimalt før pasientene kommer 1. desember, derfor tester vi først i datasimulering, og så i praksis uten pasient, sier Hasler som føyer til at det tar så lang tid å finjustere en så avansert maskin.

Strålemaskinen er den første av to, som sammen med et ct-røntgenapparat og et hudstrålepapparat, innebærer en investering på 70 millioner kroner for Sørlandet sykehus. Innkjøpet er gjort sammen med Oslo universitetssykehus. Det er bare to andre sykehus i Norge som har så moderne strålemaskiner som Sørlandet sykehus nå får, det er Stavanger og Tromsø. Ikke engang Radiumhospitalet har det, i følge Hasler.

Streiket

I desember 2011 skrev Fædrelandsvennen at begge de gamle strålemaskinene streiket på samme dag, og at kreftpasienter måtte sendes hjem uten å få behandling. Omtrent en dag i uka var strålemaskinene ute av drift, noe som medførte mye plunder og heft for både pasienter og ansatte. De to strålemaskinene som sykehuset har brukt, er fra 2001, og klare for utskiftning.

— Disse nye maskinene er topp moderne og vil gi større driftsstabilitet og forutsigbarhet. I tillegg kan vi utvide et allerede godt behandlingsrepertoar ved å kunne strålebehandle på andre indikasjoner. De nye maskinene jobber dessuten raskere, noe som vil bedre hverdagen for både pasienter og ansatte, poengterer avdelingsleder Svein Mjåland ved Medisinsk klinikk Senter for kreftbehandling til sshf.no.

Ny maskin neste år

De gamle maskinene vil bli brukt, fram til nye er ferdig montert og kalibrert. Den andre nye maskinen kommer i januar 2014, og skal være klar til bruk neste sommer.

Mjåland understreker at Senter for kreftbehandling opprettholder normal drift og dermed all pasientbehandling mens den nye maskinen blir montert og testet.

De gamle strålemaskinene demonteres og gis bort som reservedeler til andre norske sykehus, hvor man ennå ikke har gjort samme investering som Oslo universitetssykehus og Senter for kreftbehandling.