KRISTIANSAND: — Vi har noe som fungerer så godt, og så skal de bare ta det fra oss. Det gjør oss sinte, sier Ellen Stray.

Sammen med Gunnhild Blåka har hun gått i bresjen for å hindre at de mister behandlingen de verdsetter så høyt.

Fædrelandsvennen skrev tidligere i sommer at ledergruppa ved Sørlandet sykehus har vedtatt å flytte gynekologisk seksjon fra Kvinneklinikken over til kirurgisk sengepost. Da mente de ansatte at endringene kun skjedde for endringens skyld.

Opplever utrygghet

Nå har pasientene meldt seg på i kampen mot flyttingen. I et åpent brev til sykehusledelsen, som flere pasienter ved gynekologisk har skrevet under på, skriver Stray: "Vi opplever utrygghet når sykehusledelsen har besluttet å bryte opp et behandlingsmiljø som gir oss trygghet i en utrygg livssituasjon."

JORDMOR MED DOKTORGRAD: Gunnhild Blåka har selv jobbet ved kvinneklinikk, og var Norges første jordmor med doktorgrad. Nå kjemper hun sin egen kamp mot kreften. Foto: Mats Johannesen

— Hver gang jeg er inne til behandling, er det som å komme hjem. Der møter jeg kjente fjes som kjenner sykdommen min, sier Stray.I snart to år har hun slitt med underlivskreft. Samme diagnose har Gunnhild Blåka hatt siden 2006. ## Økonomiske grunner

I flere år har damene nytt godt av den tette oppfølgingen de har fått ved gynekologisk seksjon ved Kvinneklinikken. Klinikksjef ved Sørlandet sykehus, Geir Bøhler, har uttalt at det er økonomiske grunner til å foreta flyttingen.

Stray og Blåka er overrasket over at pasientene ikke har hatt mer å si i debatten.

— Det er vel en generell trend at avgjørelser tas av de høye herrer, sier Blåka.

De sier det verste med alt, er usikkerheten. Nå frykter de at behandlingen skal bli dårligere etter omorganiseringen.

- Tar lang tid å bygge kompetanse

— Det tar lang tid å bygge så god kompetanse som de har ved Kvinneklinikken i dag. Den har de bygd i løpet av mange år, og jeg er ikke sikker på om vi får samme, gode oppfølging med den nye organiseringen, sier Blåka.

- Nå blir jo ikke avdelingen lagt ned, den blir bare flyttet. Trenger det da å bli store endringer?

— Jeg tror ikke at de klarer å skape den tryggheten som vi har i dag. Det vil alltid gå noe tapt i omorganiseringer, sier Blåka.

Blåka har selv jobbet ved kvinneklinikk. Hun var også Norges første jordmor med doktorgrad. Nå er hun mer opptatt av å kjempe for den behandlingen pasientene mener de har krav på.

De to damene fnyser av Sørlandet Sykehus sitt slagord: "Trygghet når du trenger det mest".

— Det er bare festord. Hvis trygghet var viktig, ville de beholdt ordningen slik den er i dag.

Holder humøret oppe

Nå håper de to at sykehusledelsen skal snu i sin avgjørelse.

— Vi tror det å gå ut offentlig med saken, vil skape et press på ledelsen. Så får vi bare håpe at de endrer avgjørelsen.

Samtidig tærer det på krefter i en allerede sliten, kreftsyk kropp. Flere ville snakket høyere rundt saken hvis de hadde hatt krefter.

— Mange har mer enn nok med å spare krefter til å takle hverdagen. Selv opplever vi at en slik kamp tar mye energi, men det er positiv energi. Vi gir oss ikke uten kamp.

- Behandlingen vil bli den samme

Administrerende direktør ved Sørlandet sykehus, Jan-Roger Olsen, deler ikke bekymringene til Stray og Blåka.

— Pasientene vil få akkurat de samme legene og sykepleierne å forholde seg til, sier han.

Han understreker at det kun er sengepostene som skal flyttes, og at det vil bli sengeplasser øremerket til gynekologiske pasienter.

— Seks sengeplasser ved kirurgisk sengepost vil bli øremerket gynekologisk. Samtidig vil vi få større belegg, slik at alle får hjelp ved stor pågang.

Også klinikksjef Geir Bøhler er sikker på at dette ikke vil gå utover behandlingen.

— Jeg er trygg på at de vil få lik behandling etter omorganiseringen som de får nå. Dette er avdelinger som tar for seg mange typer kreft, så de skal være kompetente nok.

- Har pasientene vært delaktige i omorganiseringprosessen?

— Dette er en avgjørelse vi har tatt uten brukerrepresentanter til stedet. Vanskelige økonomiske tider gjør at vi ser oss nødt til å foreta et slikt tiltak.