Fornøyde: Guttene på 12-årslaget til Mandalskameratene var kjempefornøyde med nytt kunstgress i Idrettsparken. I midten foran: Lars-Henrik Urås (12, t.v) og Thomas Ryberg Antonsen. Foto: Espen Sand
Åpning: Ordfører Tore Askildsen åpnet den nye banen i midtsirkelen med en støttepasning. Foto: Espen Sand
Kunstgress-kake: Tor Geir Kvinen hadde vært hos bakeren for å hente den spesiallagde kunstgress-kaka. Foto: Espen Sand
Mange ville ha kake etter åpningen av kunstgressbanen i Mandal. Alf Carlsen (i rødt) og Jan Tore Robertsen serverer. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Vi hadde ikke råd til å vente lenger på kommunen. Barn og unge kunne ikke bruke det ødelagte kunstgresset lenger, sier Tor Geir Kvinen, som startet "kunstgressprosjektet" i Mandal i fjor.

Kvinen fikk først en forespørsel fra fotballklubben Mandalskameratene om å se på muligheten til å skaffe nytt dekke på den utslitte kunstgressbanen i Mandal. Han satte ned en komité med ildsjeler fra MK-miljøet, og startet en kronerulling.

Lokal kronerulling

— Ganske raskt fikk vi 750.000 kroner fra Sparebanken Sør, og da var vi skikkelig i gang. Vi fikk inn 300.000 kroner fra 200 private bidragsytere gjennom kronerullingen, sier Olav Sveindal.

Denne uka har firmaet Multigress jobbet på spreng med å legge det nye moderne kunstgresset med en totalkostnad på 2,5 millioner kroner. Lørdag formiddag kunne ildsjelene i Mandal smile bredt da banen ble åpnet under fotballturneringen Lindesnes Cup.

Åpning: Ordfører Tore Askildsen åpnet den nye banen i midtsirkelen med en støttepasning. Foto: Espen Sand

— Dette er en stor dag for oss. Alle som er med i MK vet hvor mye dette betyr, sa Albert Gabrielsen fra MK.

Åpnet med støttepasning

Kvinen ønsket at banen skulle åpnes på en mer original måte enn snorklipping. Derfor fikk ordfører Tore Askildsen åpne banen med en støttepasning til Arild Ask fra Sparebanken Sør.

— Det er fantastisk hva disse ildsjelene har fått til. Kommunen har dessverre vært i den situasjonen at det ikke lot seg gjøre for oss å finne penger til en ny bane, sa Askildsen under åpningen.

— Kampen om lærkula gir verdier og holdninger for resten av livet, la han til.

De siste årene har den gamle kunstgressbanen vært i så dårlig stand at barn og unge har blitt skadet av å spille på den. Derfor var det jubel blant de unge lørdag formiddag.

Helsefarlig underlag

— Jeg fikk vondt i beina av å spille der. Nå blir det skikkelig bra, mente Lars-Henrik Urås (12).

Målvakt Thomas Ryberg Antonsen var enig.

Mange ville ha kake etter åpningen av kunstgressbanen i Mandal. Alf Carlsen (i rødt) og Jan Tore Robertsen serverer. Foto: Espen Sand

— Det gamle gresset var utrolig hardt å slenge seg på, sa han.

Selv om Mandal nå har fått en splitter ny kunstgressbane, forteller breddeansvarlig Jan Tore Robertsen i MK at byen fremdeles mangler to kunstgressbaner.

- Sprengt kapasitet

— Norges Fotballforbund mener at vi trenger to nye kunstgressbaner for å mette behovet. Kapasiteten i Mandal er sprengt. Bare i MK har vi 600 spillere som ukentlig skal trene på dette kunstgresset, sier Robertsen.

Gjengen bak kunstgressprosjektet forteller at de ikke gir seg med det ene prosjektet. Nå vil de bygge landets første 9-er bane, der hvor tennisanlegget på Idrettsplassen ligger i dag.

— Vi er i gang med planleggingen. Sannsynligvis skal alle 13-14 åringer i Norge spille på 9-er bane allerede til neste år. Vi ønsker å bygge Norges første 9-er bane. Den vil koste rundt 2,5 millioner kroner og i tillegg til å være bane for kamper med ni spillere, vil vi også få to baner på tvers til 7-er fotball, sier Sveinung Valand, i kunstgressprosjektet.