KRISTIANSAND: Den 47 år gamle sigøyneren ble tatt på fersk gjerning av sivile spanere i Kristiansand onsdag 14. mars. En politimann så at en person la noe i lommen til 47-åringen. Straks etterpå kom en kristiansander bort til sigøyneren. De forlot stedet og inn i et portrom. Der ble tabletter og penger byttet. Den andre tiltalte ble også pågrepet samtidig.

I retten forklarte den tiltalte at han ikke trodde det var narkotiske tabletter, og at han hadde fått tablettene av en annen fordi han hadde så vondt i hodet. "Tiltalte fremstår som lite troverdig i sin forklaring, og retten fester ikke lit til denne", heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Tyvegods

Det ble funnet to sett bilnøkler på de to rumenerne. Dette funnet førte politiet til to biler. I den ene bilen ble det funnet store mengder tyvegods. Ifølge 33-åringen var dette gjenstander som var funnet i søppeldunker og på et marked. Retten konstaterer at den ikke fester lit til forklaringen. Ifølge den ene tiltalte var dette varer han bare skulle frakte til Romani mot å få en godtgjørelse på 100 euro.

I retten hadde 33-åringen problemer med å forklare mer presist om tyvegodset i bilen, bortsett fra at tolken måtte ha misforstått under avhørene. Til dette bemerker retten at avhøret ble opplest for tiltalte og godkjent av ham under endringer.

Pengebeløp

Ved pågripelsen ble det beslaglagt 17.000 norske kroner i kontanter, 500 svenske kroner og 65 euro.

I en politiforklaring har den ene opplyst at tiggerinntektene kunne komme opp i 300 til 400 kroner per måned. I retten nevnte den ene at inntekten fra tigging var mellom 50 og 200 kroner per dag.

Politiet ba retten om tillatelse til å inndra disse beløpene fordi de stammer fra straffbare handlinger. Retten ga ikke tillatelse til dette.

Retten enig

"Retten er enig med påtalemyndigheten at det fremstår som om disse pengene ikke kan stamme fra annet enn kriminelle handlinger. Tiltalte hadde store problemer med å forklare hvordan han hadde ervervet pengene, og han hadde motstridene forklaringer om hvordan han i Romania vekslet Euro til norske sedler via hans fetter. Beløpet på kr. 17 000 utgjør etter det opplyste flere månedslønner i Romania og harmonerer ikke med tiltaltes forklaring om at familien er fattig og at han er uten fast arbeid. Retten går ikke nærmere inn på disse forholdene, idet retten uansett ikke finner at det foreligger hjemmel for inndragning", heter det i dommen.

47-åringen er dømt til 15 dagers fengsel, mens 33-åringen fikk 21 dager betinget med to års prøvetid.