NYBEGYNNERE: For 44 år siden kalte Rigmor Frislid Gustafsen (f.v.), Inger Frøysaa og Ingjerd Gundersen tannlegeassistenter. Foto: Privat
ERFARNE: I 44 år har Ingjerd Gundersen (t.v.), Inger Frøysaa og Rigmor Frislid Gustafsen hilst pasienter velkomne til den offentlige tannhelsetjenesten i Vennesla. Foto: Lars Hollerud

VENNESLA: Hun dro til tannlegen.

Ikke fordi Hun har vondt i noen av sine to tenner, men av ren forfengelighet.

— En majestet i tannlegestolen! Det har vi aldri hatt før, utbrøt Rigmor Frislid Gustafsen.

Trofasthet

Til gjengjeld har hun hatt tusenvis av andre i stolen, etter 44 års tjeneste for fylkestannlegen i Vest-Agder, med base i Vennesla.

Like lenge har Ingjerd Gundersen og Inger Frøysaa vært hennes kolleger og venninner ved samme arbeidsplass.

Egentlig var det denne bragden hoffet ville hylle.

Så ville altså Hennes Majestet også være med. Dels for må pusse opp fasaden, dels for å hylle de trofaste.

Men den gang ei

— Du er jo så vakker som du er, sa Gundersen, etter at Frislid Gustafsen forsøkte å sette inn juksetann både til høyre og venstre for de to Hun har.

Tanken om porselenstannbroer ble forkastet like fort som den ble tenkt.

Da Hun fikk fordøyd opplysningen om at Hun er mer enn vakker nok, bykset Hun ut av tannlegestolen, satte seg i en vanlig stol og grunnet på det Hun nettopp hadde hørt.

Slik gikk det til at hoffreporteren fikk noen minutter i fred med tannhelsesekretærsuperveteranene, som i løpet av sine samlede karrierer har sett 23 tannleger komme og gå.

Sånn sett har de hørt om saker og ting i verden også, ettersom tannlegen har vært koreaner, russer, polakk eller svensk/bosnier.

— Noen frynsegoder har dere vel også?

— Ikke nå. Ikke et aldri så lite røntgenbilde, engang.

Hysteri

Hva med spesielle episoder?

— Sterkest sitter minnet om det som skjedde da ei jente kom med bløende munn etter et sykkeluhell. Jente var rolig, og ba oss ringe etter mora. Mora kom, og fikk hysterisk anfall da hun så dattera. Så fikk vi tilkalt faren. Han kom, besvimte og havnet under skrivebordet. Da ble også dattera hysterisk.

Selvsagt tillater ikke spalteplassen alt de har å fortelle, damene som har assistert tannleger med pasienter i opp mot fire generasjoner.

— Hvor lenge blir dere værende på jobben?

— Til noen hiver oss ut.

Også det er de enige om, Ingjerd Gundersen (64), Inger Frøysaa (63) og Rigmor Frislid Gustafsen (69).