SNARRÅDIG: Brannkonstabel Hilde Bjørkås Udø fikk låne en Zalo-flaske i en bobil ved Bystranda. Vaskemiddelet gjorde at de fikk løs en åtte år gammel gutt som satt fast opp-ned i steinrøysa. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: – Jeg så bare to små bein som stakk opp mellom de store steinene. Det var et forferdelig syn, sier brannkonstabel Hilde Bjørkås Udø i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

Lørdag ettermiddag var hun på jobb da brannvesenet ved 15-tiden fikk melding om at en gutt hadde kilt seg fast i steinrøysa ved Bystranda. Store redningsmannskaper fra brannvesen, politi og ambulanse ble satt i sving.

Gutten hadde fisket fra steinene, og det var familien som oppdaget at gutten deres hang opp-ned i røysa.

– Hodet og beina var i løse lufta. Steinene klemte rundt hoftene hans. Familien hadde forsøkt å lirke han opp, uten å lykkes, forteller Udø.

Bom fast

Først prøvde brannvesenet, etter vurderinger med politi og helsepersonell, å dra gutten rett opp.

– Da hylte han høyt. Han var ikke skadet, men satt rett og slett bom fast, forteller brannkonstabelen.

De vurderte å skyve steinene i hver sin retning. Å løfte bort de store steinene på opp mot ett tonn var også et alternativ.

– Luftambulansen og en stor kranbil ble tilkalt i tilfelle vi måtte rikke på steiner. Men det ville vært for farlig, sier hun.

Fant Zalo i campingbil

Både politi, brannvesen og ambulansepersonell ble ifølge Udø stående og klø seg i hodet noen sekunder. Men da brannmester Tor Eriksen foreslo at de kunne smøre inn gutten med olje, handlet den snarrådige konstabelen raskt.

– Først lette jeg gjennom hele brannbilen, men vi hadde ikke noe slags krem eller olje der. Da kom jeg til å tenke på bobilparkeringen på Tangen, forteller hun.Udø løp det hun kunne bort til bilene. Utenfor en av dem satt et eldre ektepar i campingstolene sine.

– Jeg spurte om de hadde Zalo. Damen skvatt opp og løp inn for å finne det, sier brannkonstabelen.

Èn dråpe ikke nok

Hun løp tilbake, og brannvesenet begynte å smøre gutten inn med vaskemiddelet.

– Men han satt fortsatt bom fast. Vi turte ikke å dra alt vi orket heller, forteller hun.

Zalo's velkjente slagord stemte altså ikke. Èn dråpe var ikke nok til å få løs gutten.

– En brannmann fikk sjekket hodet hans. Det var ikke i klem. Da bestemte vi oss. Siden han hadde kommet ned, måtte han kunne komme opp av samme hullet. Det var veldig trangt, men vi brukte halve Zalo-flaska og var fire mann som dro alt vi kunne. Da kom gutten opp, tilsynelatende i god form, forteller Udø.

– Lettet og glad

Hun husker spesielt godt reaksjonen til familien og folkemengden som etter hvert hadde samlet seg på Tangen.

– Jeg snudde meg og viste tommel opp til guttens far. Han ble så lettet og glad. Det var helt fantastisk, forteller Udø.

Samtidig fikk redningsmannskapene applaus fra hele Tangen.

– Alle jublet, unntatt gutten. Han gråt og var nok litt forfjamset, sier hun.

Leverte Zalo-flaska

Zalo-flasken, som fortsatt var halvfull, leverte Udø tilbake.

– Jeg gav den tilbake med litt innhold. Ekteparet ble ganske sjokkert da de fikk historien, ler Udø.

Brannmester Tor Eriksen ledet redningsaksjonen. Han var glad for at Zalo-trikset fungerte.

– Vi vurderte det til at det var for risikofylt å flytte på steinene. Etter å ha smurt gutten inn med Zalo fikk vi lirket han løs. Men det sikkert ikke var smertefritt for gutten, sa Eriksen like etter redningsaksjonen lørdag ettermiddag.