HÆGEBOSTAD : — Det burde være helt unødvendig å ta dyrket mark og etablere seg så tett på innsjøen Lygne som er fredet. Her burde være nok av areal andre steder, mener grunneier og nabo Toralv Hobbesland.

Hægebostad har siden 1990-tallet vært uten campingplass. Dermed har det vært vanskelig å få sommerturister til å komme hit blant annet for å dyrke laksefiske i Lygnavassdraget.

Måtte legges ned

Det har daglig leder Jon Tveiten ved Eiken Feriesenter tenkt å gjøre noe med. I tettstedet lå det en campingplass fram til for rundt 20 år siden.

PLANER: Daglig leder ved Eiken Feriesenter, Jon Tveiten, har store planer for turistsatsingen i området. Han mener dette blir svært viktig for å få turistene tilbake til kommunen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Den lå imidlertid tett på kirken - noe som var problematisk. Derfor ble den lagt ned, forteller Tveiten. Kommunen tilrettela som en erstatning en tomt for ny campingplass der Tveiten nå vil bygge. Det handler om 31 leiligheter og hytter, bobilcamping, 25-30 båtplasser og badeplasser.

Like ved bor Hobbesland som har svært liten sans for planene. At det skal brukes av dyrket mark samtidig som feriesenteret skal få bryte hundremetersregelen ved å legge seg helt inn til vassdraget, er mer enn han kan forstå.

Begrenset med turister

— Det gjelder dessuten å stikke fingeren i jorda og spørre seg om et slikt stort anlegg kan drives forsvarlig og økonomisk. Det er ytterst begrenset hvor mange turister som er i dette området, mener han.

Flere naboer ser saken på denne måten og har protestert overfor kommunen som nå er i ferd med å godkjenne planene.

Hobbesland frykter at på sikt vil leiehyttene bli stående tomme og i stedet bli solgt som privathytter.

FERIESENTER: Eiken Feriesener har drevet siden 1978 og har leiligheter sammen med hotelldriften. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det vil ramme hos naboer, sier han.

Tveiten er derimot ikke redd for et slikt scenario.

— På 1980- og 90-tallet var det ikke mangel på turister her i området. Så falt jo campingtilbudet vekk, og dermed forsvant de. Nå skal det igjen bli liv her, sier han.

Vil ha turister

Ordfører Ånen Werdal er også klar på at han vil ha et turistanlegg her.

— Vi var tidligere en turistkommune, det er vi ikke lenger. Derfor er denne satsingen svært viktig, sier han.

Han synes ikke det er problematisk at det tas av dyrket mark inn til Lygne-vannet.

— Dessuten er fylkesmannen enig med oss, sier han.

Mandag skal saken opp for tredje gang i formannskapet og siden til kommunestyret. Blir dette godkjent, regner Tveiten med at byggingen tar til neste år.