Frode Midstøl (49) foran julehuset på Blakstadheia i Froland, sammen med barnebarnet Mathias (2). Julehuset er endelig pyntet til jul. Foto: Erlend Olsbu

— Det ser jo finere ut når taket er hvitt. Det hadde vært fint med litt snø, sier Frode Midtstøl til Fædrelandsvennen.

Huset til 49-åringen fra Froland lyser godt opp i nabolaget på Blakstadheia. Slik det har gjort på denne tiden av året siden 1998. — Det er ikke jul før lysa er oppe, sier Midstøl.

Hele husveggen er nå pyntet med remser av lysdioder. Det samme er garasjen, hvor det lyser tre reinsdyr, og ikke minst flaggstanga. Kronen på verket er en stjerne midt på taket.

Har mer liggende

— Hvorfor gjør du det?

Julehuset til Frode Midtstøl er godt synlig i nabolaget på Blakstadheia. Foto: Erlend Olsbu

— Det er bare for å lage litt god stemning. Du får ikke mer moro enn du lager selv. Før gjorde jeg det for ungene, men nå er de flyttet ut. Så nå er det for barnebarna. Men jeg synes jo det er litt moro selv også, sier Midtstøl.- Det må ha kostet litt?

— Nja, det er ikke mer enn det bør være, smiler Midtstøl.

Han er godt fornøyd med årets utgave av julehuset, selv om han ikke har fått satt opp så mye som han skulle ønsket.

— Jeg har ti ganger mer liggende. Drømmen hadde vært å få opp alt, men det er mye jobb. I år har jeg vært mye bortreist med jobben. Dessuten har det vært mye dårlig vær. Det er ikke veldig gøy å stå i høljregnet og skru opp lys, sier Midtstøl.

Gitt opp verdensrekord

Julehuset til 49-åringen har blitt godt kjent de siste årene gjennom flere avisreportasjer. I 2005, da huset var prydet med 70.000 julelys, uttalte Midstøl at han drømte om å sette verdensrekord. Det tenker han ikke på så mye nå lenger.

— Det er ikke like lett å telle led-lys. Det er bare det som gjelder nå. Og bra er det. Da jeg brukte pærer kunne du jo kjenne spenningen i verandaen, sier Midtstøl.

Julemusikken har han også tonet litt ned. Hele anlegget er koblet opp med musikk, slik at det kan spilles flere julesanger samtidig.

— Det ble veldig kaos med den der musikken. Sangene legger seg oppå hverandre og det blir mye lyd. Jeg gidder jo ikke provosere for mye, sier Midtstøl.

Fornøyde naboer

Ifølge Midtstøl har han ikke fått noe naboklager. Flere av dem bistår hvert år med å gjøre huset klart til jul. Kona er også fornøyd, selv om hun gjør det klart overfor Fædrelandsvennen at det er mannens prosjekt.

Datteren Marianne (25) synes årets juleutgave av barndomshjemmet er blitt riktig så fint.

— Det er rent og fint. Før var det litt mer farger, men jeg synes det er finere når det er litt renere, sier hun.