En minibuss som fraktet en skoleklasse på skitur fikk problemer på såpeglatte veier på Toplandsheia. I forbindelse med at man forsøkte å sku bussen opp bakken havnet en av elevene under bussen og ble liggende fastklemt i over én time. Foto: Morten Boswarva
Politiet har sperret veien 100 meter fra ulykkesstedet mens de jobber med å frigjøre personen som er fastklemt under minibussen. Foto: Morten Boswarva

BIRKENES: Elever ved Folkehøgskolen Sørlandet skulle i dag på skitur på Toplandsheia i Birkenes. Like før de kom frem fikk minibussen problemer i en svært glatt bakke.

— I den forbindelse gikk passasjerene ut for å dytte bussen, men bussen begynte å gli bakover og etter hvert ut av veien. Det hele endte med at den veltet over en av hjelperne, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Hans Petter Osaland, til fvn.no.

Politiet fikk melding om ulykken fra AMK klokken 10.02. — Brannvesen, ambulansepersonell, luftambulanse og politi ble sendt til stedet, sier Osaland.

Måtte ha hjelp av kranbil

Da redningspersonellet kom frem til stedet begynte de arbeidet med å frigjøre personen som lå fastklemt under bilen.

— Utfordringen var at vi ikke klarte å få bussen på veien med det utstyret vi hadde. Vi var derfor nødt til å rekvirere en kranbil slik at vi fikk løftet bussen såpass at vi fikk frigjort personen som lå fastklemt, forteller operasjonsleder.

Luftambulanse

Mannen lå fastklemt under bussen i over én time. Vedkommende ble raskt fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand med luftambulanse.

— Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på skadeomfanget. Det får vi ta etter hvert, sier Osaland.

Etter det fvn.no erfarer skal ikke vedkommende være alvorlig skadet.

Kriseteam

Det skal ha vært elleve andre personer med i bussen. Ingen av dem kom til skade, og de blir nå tatt hånd om av kriseteamet i Birkenes kommune.

— Elevene er samlet på Folkehøgskolen Sørlandet hvor de nå blir tatt hånd om, sier Osaland.

Piggfrie dekk

Politiet jobber med å finne ut om det var noe galt med bussen som gjorde at den begynte å skli, eller om det var andre grunner til ulykken.

— Biltilsynet skal se over det tekniske i minibussen, forklarer operasjonsleder.

Ifølge bilberger i Falck, Terje Myrene, var ikke veien strødd på stedet. Bussen kjørte på piggfrie dekk.

— Normalt burde den hatt på kjettinger eller piggdekk under slike forhold, mener han.

Var kjettinger i bussen

Ifølge driftsleder i Setesdal Bilruter og Birkeland Busser, Alf Reidar Birkeland, var de piggfrie vinterdekkene omtrent nye og ble påsatt like før jul. Han sier samtlige busser er utstyrt med kjettinger i kjøretøyet.

Bussen var utleid til folkehøyskolen og sjåføren er lærer ved skolen. Bussen er en 15-seter som krever at sjåføren har minibusslappen.

— Jeg har snakket med politiet som opplyste at det ikke var noe å utsette på materiellet og at bussen blir utlevert uten å gå veien om Statens vegvesen, opplyser Birkeland til Fædrelandsvennen.