KRISTIANSAND: — Jeg våknet til frokost på sengen i dag. Valentinsdagen er kjempekoselig, sier Gunn Helen By Elnes (20).

Kjærestene Kim Rudi Strandmoe Dehlin (21) nikker samtykkende. Gunn Helen har lovet ham en lang massasje senere som takk for frokosten. Men først blir det filmer og en bedre middag.

Røde roser

- Gir dere gaver til hverandre da?

— Ja, vi er på vei inn til blomsterbutikken, svarer paret, som feirer valentinsdagen sammen for andre gang.

— Det er en kjempekoselig dag, sier paret, og gir hverandre et saftig kyss før de går inn i blomsterbutikken.

På Floriss i Markens er det mange yngre menn og gutter som kjøper roser til sine utkårede på valentinsdagen, men også mer voksne benytter seg av dagen til å gjøre stas på sin kjære.

— Vi har satset på valentinsdagen i minst ti år, og vi ser at det blir flere og flere som markerer dagen, sier Irene Rolland, butikkansatt på Floriss.

Kai Arne Arnesen har kjøpt både kort, kjærlighet på pinne og rød rose til sin kone i anledning valentinsdagen. - Det er en god anledning til å gjøre noe koselig, sier han. Foto: Siri Hardeland

En som skal inn for å kjøpe rose er Kai Arne Arnesen. Han har allerede kjøpt et stort, rødt valentinskort og kjærlighet på pinne til kona.— Vi har vært sammen i mange år, og jeg har ikke alltid gjort noe ut av dagen. Da tror jeg hun har blitt litt skuffet, så nå benytter jeg anledningen til å glede henne, sier han.

- En god anledning

Den eneste bekymringen er hva han skal fylle det store kortet med. Selv tviler han på at han får noe i anledning valentinsdagen.

— Nei, det har jeg ingen forventninger om, sier Kai Arne Arnesen.

— Valentinsdagen er jo omdiskutert i forhold til om det blir for kommersielt. Det blir dumt dersom noen føler seg presset til å kjøpe noe, men jeg velger å se på det som en god anledning til å gjøre noe hyggelig, sier Arnesen.

Det er han ikke alene om. Flere butikker satser på valentinsdagen med kort, blomster, sjokolade, parfyme og smykker blant annet. Hjerteballonger og reklame for ulike valentinsgaver pryder flere av byens forretninger.

— Vi har solgt veldig mange valentinskort i dag. Jeg tror mange kjøper kort på vei til blomsterbutikken, opplyser daglig leder for Ark i Markens, Anette Buestad.

- Ekstra mange hjerter

Hos Esthetique på Sandens hadde de en stor pågang i går.

— Det har vært omtrent like mange gutter og jenter. Jeg tror mange vil ha det ferdig innpakket dagen før, sier butikkmedarbeider Anette Vetrhus.

Inne på Markens Is og Godteri er hjertekjærlighetene og konfekten samlet ved inngangen.

— Vi selger mye hjerteeffekter hele året, men det er nok ekstra mange i dag, sier eier Ragnar Taraldsen som ikke tror Valentinsdagen helt har tatt av i Norge.

— Det merkes jo, men det er jo ikke akkurat som i Amerika. Det er nok særlig ungdommer og unge voksne som plukker opp slike nye trender mener han.

På hjemmebane venter Taraldsens kjære en markering av dagen.

— Jeg må nok få med meg en bukett og en liten presang hjem ja, sier Ragnar Taraldsen.

Men ikke alle er like begeistret for valentinsdagen.

— For amerikansk! sier et eldre ektepar i forbifarten.