En førsteamanuensis ved fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap har vunnet en seier i Agder Lagmannsrett etter at Universitetet i Agder forsøkte å avslutte arbeidsforholdet hans.

Etter å ha vunnet i lagmannsretten kan han nå stå i stillingen, og får etterbetalt lønn, inntil oppsigelsessaken er endelig avklart.

Den unge juristen hadde gått i en midlertidig stilling fordi han ved ansettelsestidspunktet ikke hadde fullført doktorgraden sin. Men i løpet av tiden som var gått, hadde han fått sin doktorgrad og hadde dermed, i følge Agder lagmannsrett, oppfylt det manglende kravet for å tre inn i fast ansettelse.

Universitetet ønsket ham fjernet likevel, og har dels argumentert med at stillingen var midlertidig, og dels med at de ikke var fornøyd med undervisningen. "Manglende fleksibilitet" har også blitt fremført som et problem.

Har pågått et år

Universitetet sendte varsel om avslutning av arbeidsforholdet i mars i fjor, og vedtaket ble fattet i april. I oktober ble mannen, som er forsørger for to barn, utestengt fra sitt kontor og mottok ikke lenger lønn.

— Min klient har hatt det vanskelig i denne tiden. Det er ikke lett å leve uten lønn i mange måneder. Men vi opplever at han fikk fullt medhold i denne omgang, og han er selvsagt glad for det, sier advokat Runar Homble, som representerer arbeidstageren.

Han skal nå få stå i arbeidet, og vil få etterbetalt lønn for hele perioden.

Mannens mål er å legge konflikten bak seg og igjen fungere som forsker og foreleser ved UiA.

Kan bli ny rettsrunde

Denne runden i lagmannsretten var en ankesak som omhandlet samme spørsmål som var oppe i tingretten i november, nemlig hvor vidt Universitetet hadde lov til å frata arbeidsoppgaver og stoppe lønnsutbetalinger for førsteamanuensen før det er en rettskraftig avgjørelse av selve oppsigelsesspørsmålet.

Går universitetet videre med den saken, kan det tidligst skje på forsommeren, tror Homble.

Ingen kommentar

REKTOR: Torunn Lauvdal, rektor ved UiA. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Jeg har ikke lyst til å kommentere dommen i lagmannsretten. Dette er en personalsak, og slike saker er triste for de som er involvert, sier rektor Torunn Lauvdal .- Går UiA nå videre med denne saken?

— Denne avgjørelsen gjaldt spørsmålet om å stå i stillingen i påvente av en rettskraftig avgjørelse av oppsigelsen. Det spørsmålet jobber vi videre med, og saken kommer opp for retten, antagelig før sommeren.