KRISTIANSAND: — Jeg har satt meg litt hårete mål, og håper på at 50.000 besøker senteret i løpet av dagen, sier Storevold.

Senterlederen har store forventninger foran åpningen av Sørlandssenteret torsdag, som på sine 110.500 kvadratmeter med tumleplass vil bli Nordens største kjøpesenter målt i areal.

- Jeg tror det vil bli helt texas. Folk kommer til å storhandle og utnytte dagen fullt ut, sier senterleder Ruben Storevold.

Med en margin på drøyt 20.000 kvadratmeter passerer Sørlandssenteret både Amfi Moa i Ålesund og Nordby Shoppingsenter i Strømstad i Sverige.— Jeg tror det vil bli helt texas. Folk kommer til å storhandle og utnytte dagen fullt ut, sier han.

Senteret åpnes ved snorklipping klokka 10.00. Da har det allerede vært VIP-åpning for opp mot 500 inviterte gjester, hvor blant annet eiendomsmagnaten Olav Thon, ordfører Arvid Grundekjøn, gründerne bak klesmerket Moods of Norway og lokale «kjendiser» står på gjestelisten.

Shoppingkjempe

For det er et gigantisk kjøpesenter som nå åpner dørene.

Hele bygningsmassen er på over 172.000 kvm, og senteret vil ha 195 butikker totalt. Senteret får til sammen 4000 p-plasser. og antall besøkende vil trolig ligge mellom seks til åtte millioner i året, ifølge eierne.

— Man rangerer normalt kjøpesentre etter omsetning, og ikke etter areal. Men etter areal er Sørlandssenteret størst i hele Norden, sier eiendomsdirektør i Thon eiendom, Ole-Christian Hallerud.Sandvika Storsenter hadde en omsetning på 3,1 milliarder kroner i fjor, mens Sørlandssenteret hadde en omsetning på 1,6 milliarder kroner. Dit er det altså et lite stykke igjen. Men senteret har hatt en eventyrlig vekst siden første år med full omsetning i 1988, da senteret dro inn 200 millioner kroner.

Siden den gang er omsetningen tidoblet, og i 2014 anslår senterledelsen å bikke to milliarder kroner.

Fra luften er det lettere å beskue dimensjonene til det nye Sørlandssenteret. Selve bygningsmassen er på 172.000 kvm. Foto: Kjartan Bjelland

Daglig leder i Sørlandsparken næringsforening, Erik Rostoft, anslår at 6000 mennesker arbeider i hele Sørlandsparken. Rundt 2500 av disse jobber på Sørlandssenteret, inkludert de rundt 800 nye arbeidsplassene som nå har kommet.

Sterk vekst

Tom Chr. Bredesen ledet driften av næringspark fra 1997 til 2006, og videre i to år i Kristiansand Næringsselskap (Knas).

Han forteller at kommunen var fremsynt med å få på plass et avlastningsområde for Kvadraturen, og at Sørlandsparken vokste utover 80-tallet med det som kalles plasskrevende varegrupper, som bil, møbler, brune— og hvitevarer.

Etter at Sørlandssenteret åpnet Oktanten-delen i 1988, hadde senteret utbygginger og utvidelser, men omtrent den samme størrelsen.

— Det var helt til Olav Thon kom på banen. Han tok posisjon med å kjøpe Berg-senteret og eiendommene rundt, sier Bredesen, og legger til at et bystyrevedtak fra 2005 var helt sentralt i å realisere planene om en gigantisk utvidelse.

— Bystyret godkjente en omfattende reguleringsplan for området, som ga Thon store utbyggingsmuligheter. Men det var nok ikke tilsiktet fra politikerne sin side at det skulle bli så stort, sier han.

- Blir en overetablering

Leder av Kvadraturforeningen, Harald Andersen, sier at flere butikker i Kristiansandsregionen nå vil gå dukken.

— Vi tror at vi skal klare den nye konkurransesituasjonen, selv om det nå blir en voldsom overetablering av antall butikker. Men de sterkeste vil vinne til slutt, sier Harald Andersen til Fædrelandsvennen.

Leder av Kvadraturforeningen tror Kristiansand sentrum har nok å by på til å klare konkurransen med det nye gigantsenteret. Foto: Jon Anders Skau

Debatten om at Sørlandssenteret er skadelig for liv og handel i Kristiansand sentrum er like gammel som senteret selv. Men Andersen sier at butikkene i Kvadraturen må akseptere den nye situasjonen.— Det blir en overetablering av detaljhandel med to handelssentrum så tett på hverandre. Men politiske beslutninger har åpnet for dette, og vi må jobbe for å få fram fordelene med byen, som en smeltedigel av shopping, mat og opplevelser.

Økonomiprofessor ved UiA, Theis Theisen, sier også at Kvadraturen må ta virkeligheten inn over seg.

— Det vil bli en hard, intern konkurranse i Sørlandsparken, men også mot Kvadraturen. Jeg er redd for at optimismen der er litt for stor, og tror utviklingen nå vil ramme Kvadraturen hardt.

Theisen mener også at Sørlandsparken i årene fremover vil ble enda mer variert, og også trekke til seg nye butikktyper.

— Flere butikker vil nok flytte ut til Sørlandsparken, og igjen lette presset på leiepriser i KvaSdraturen, sier han.