Partisekretær Raymond Johansen tar selvkritikk på Arbeiderpartiets kommunikasjon med kristne velgere. Foto: Torstein Øen

AGDER: – I valgkampen greide høyresiden til dels å ta «eierskap» til Gud. Vi nådde ikke den kristne grasrota så godt som vi burde, erkjenner partisekretær Raymond Johansen overfor den kristne avisen Vårt Land.

Etter valgkampen tar han selvkritikk om partiets kristenprofil. Han trekker spesielt frem partiets tale om abort og bioteknologi som kan ha skapt sperrer mot brede felt av kristne velgere.

Kontantstøtte

Leder av organisasjonen Kristne Arbeidere, Jan Rudy Kristensen fra Arendal, og leder av Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, synes det er rart at høyresiden har klart å definere flere av deres saker som kristne.

Partisekretær Raymond Johansen tar selvkritikk på Arbeiderpartiets kommunikasjon med kristne velgere. Foto: Torstein Øen

De støtter Johansens selvkritikk, men er krassere i kritikken av sine politiske motstandere.— Jeg skjønner ikke hvordan høyresiden har klart å gjøre kontantstøtte til en viktig verdisak. Den har jo ingenting med kristendom å gjøre, sier Jan Rudy Kristensen. Han har tidligere vært pastor i Filadelfia.

— Min teologiske forståelse sier at venstresidens idealer om å ta vare på hverandre er nærmere kristendommen enn høyresidens frihetstankegang. De mener alle helst skal gjøre som de vil. Det har aldri gagnet de svakeste, hevder Kristensen.

Holdes borte

Han trekker frem den harde medfarten evangelist Rune Edvardsen fikk i sommer da han uttrykte sin støtte til Arbeiderpartiet, og kaller det propaganda mot Ap.

— Jeg mener disse kreftene holder mange kristne borte fra menighetene. De setter inn et tilleggskrav. Det holder ikke bare å tro, man må i tillegg stemme De Kristne eller KrF for å kunne kalle seg kristen. Sett i et evighetsperspektiv er det mye verre å holde folk borte fra menighetene enn at de stemmer "feil" i et valg, fortsetter Kristensen.

Jan Rudy Kristensen er kristen Ap-politiker, og mener flere av deres saker ligger nærmere kristne verdier enn høyresidens valgfrihet.

Han var til stede da Raymond Johansen la frem sin analyse på Kristne Arbeideres årsmøte denne måneden. Kristensen er enig i at Ap ikke bare kan skylde på de andre, men må gjøre noe med egen kommunikasjon.— Vi må gjøre noe med dialogen. Vi har nådd inn til mange kristne ledere, men vi må snakke bedre med grasrota, sier han.

Utfordrer konservative

Leder i Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, trekker også frem hvordan enkelte saker regnes som mer kristne. Hun sier at en del av deres saker har utfordret konservative miljøer, spesielt på Sørlandet.

— Det er uheldig at kvinners deltakelse i arbeidslivet blir til et verdispørsmål som KrF har monopol på. De snakker om valgfrihet. Det er mange som ikke har det valget, som for eksempel foreldre som bor alene. De er nødt til å arbeide, og i Norge har vi et system som gjør at man kan kombinere jobb og omsorg, sier Verdal.

For tiden er hun vikar på Stortinget.

— Det er leit at det å kjempe for kvinners rettigheter skal tolkes som at vi ikke vil barn og kvinner vel, legger hun til.

— Hvordan kan dere nå frem med at dere har en politikk som passer kristne?

— Vi må bli bedre til å kommunisere våre verdier som for eksempel likeverd, sier Verdal.