KRISTIANSAND: — Dersom SSHF (Sørlandet sykehus Helseforetak) ikke lykkes med å sikre handlingsrom til investeringer, vil dette i neste omgang gå ut over pasientbehandlingen og kvaliteten på de tjenestene vi leverer.

Det skriver økonomidirektør Per Qvarnstrøm på vegne av sykehusdirektør Jan-Roger Olsen i en redegjørelse til sykehusstyret, som møtes torsdag i Flekkefjord. Redegjørelsen viser at dette er sykehusets alle største problem for tiden. Konsekvensen er at sykehuset må fortsette å bruke utrangert utstyr, og ikke får tilbudt sørlendingene den best tilgjengelige behandlingen.

Tertialrapporten viser at driften går 20 millioner dårligere enn budsjettert, et budsjett som forlanger et årsoverskudd på 104 millioner kroner.

Kutte 40 mill

— I løpet av året må vi stramme inn med rundt 40 millioner kroner for å nå det målet, sier Qvarnstrøm til Fædrelandsvennen.

En av årsakene til dette er at sykehusavdelinger er blitt mindre produktive og effektive. Etter at Sørlandet sykehus i 2010 fikk etterbevilget over 200 millioner kroner fra Helse Sør-Øst, er det en klar tendens til økt pengebruk på sykehuset.

— Det er økning i blant annet timeverk som går utover budsjettrammene, sier Qvarnstrøm.

Med en omsetning på over fem milliarder ved sykehuset, regner Qvarnstrøm at 40 millioner skal være mulig å spare inn, dersom sykehusansatte går sammen i felles innsats.

To milliarder

Verre er det med lånefinansieringen av investeringer på over to milliarder kroner.

For sykehuset har masse medisinsk teknisk utstyr som stadig kollapser, og trenger utskiftning. Mange av sykehuset bygg er for gamle, og det er lagt opp til investeringer på 2,2 milliarder kroner i den økonomiske langstidsplanen for 2014 til 2030.— Vi er bekymret for om vi får lån på 1,1 milliard fra Helse Sør-Øst neste år. Dette er helt nødvendig for at vi skal få gjennomført investeringer som trengs i perioden 2014 til 2017, sier Qvarnstrøm.

Problemet er at Helse Sør-Øst krever at sykehuset har en utviklingsplan som er godkjent og vedtatt i styret i Helse Sør-Øst, før lånesøknad innvilges. Denne planen, som kalles Utviklingsplan 2030, er under arbeid, og skal blant annet ta stilling til om det skal bygges ett, nytt sykehus på Sørlandet. Men den er ikke ferdig til behandling i styret i Sørlandet sykehus før våren 2014. Det er samtidig med at fristen for lånesøknad går ut i Helse Sør-Øst.

Snike i køen

— Vi er i dialog med ledelsen i Helse Sør-Øst, og håper å få lov til å snike i køen, sier Qvarnstrøm.

En annen årsak til investeringsproblemene er at gigantombyggingen av operasjonssalene ved Sørlandet sykehus kan bli opp til 160 millioner kroner dyrere enn først antatt. En del av denne prisøkningen skyldes investeringer som likevel måtte vært tatt. Men Qvarnstrøm sier at sykehusledelsen må forskyve og prioritere bort investeringer for "mange titalls millioner kroner" på grunn av dette.— Dette er prioriteringer vi må gjøre i forbindelse med arbeidet med budsjettarbeidet for neste år, som vi skal sluttføre til høsten, sier Qvarnstrøm.