KRISTIANSAND: — De klarer seg fint på egne ben. Vi trenger ikke å gi dem penger de overhodet ikke har bruk for, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Femdobler leie

Bystyret i Kristiansand behandlet onsdag kveld en interpellasjon om Valhalla Verksted. Den kommunalt eide bedriften har fått varsel om mer enn femdobling av festeavgiften, fra 80.000 kroner i året til mellom 400.000 og 500.000 kroner. Årsaken er at kommunens næringsselskap skal drive etter forretningsmessige prinsipper, og kan ikke gi avslag som er sosialt begrunnet.

Bedriften har selv uttalt at økningen kan bety kroken på døra. Den kjøper ikke ordføreren som har lang erfaring som næringslivsmann og er utdannet økonom og jurist.

— Regnskapene viser ikke store driftsoverskudd, men at bedriften er svært solid. Betalingsevnen øker år for år, sier han, og mener at Valhalla Verksted har drevet med millionoverskudd i flere år.

Dette støttet hans partikollega Odd Nordmo.

— Vi trenger ikke å stakkarsliggjøre dem. Driften er sunn, og det skal vi være glad for, sa Nordmo.

Høyre fikk imidlertid ikke med seg flertallet av politikerne på at Valhalla skulle betale markedsleie og ikke få noe ekstra kommunale støtte.

Trygghet

Mette Gundersen (Ap) sto bak interpellasjonen fikk bystyret med på å sikre driften.

— Vi må gi de som arbeider der trygge rammer. Derfor foreslår jeg at bystyret gir det som er nødvendig for å sikre god drift og trygghet, sa Gundersen.

Politikerne vil ikke be næringsselskapet om å redusere festeavgiften, men vil i stedet gi penger over kommunens budsjett om det blir nødvendig. Det ble ikke satt noe endelig beløp.

Rådmann Tor Sommerseth opplyste at kommunen skal lage en eierskapsmelding, der de også ser på økonomien i selskapet.