SØGNE: — Dette er en vond og vanskelig sak for familien, sier Haakon Krag, eldste barnebarn av den kjente sørlandsforfatteren.

Fire eiere

Havbukta har vært i Krag-familiens eie siden 1917, da Vilhelm Krag fikk den i gave av venner. Sønnen overtok i 1933, og det er hans fire barn som eier stedet. Eierskapet er organisert i et sameie, som Haakon Krag nå har begjært tvangsoppløst.

Tas tvangsoppløsningen til følge av Kristiansand tingrett, kan eiendommen bli tvangssolgt. Bakgrunnen for konflikten er at søsknene ikke klarer å enes om hele eiendommen skal selges under ett, eller deles opp. Den ene søsteren, Susanne Beate Krag, ønsker nemlig å overta den ene av bygningene, Bua.

— Vi er fire søsken, og vi blir ikke enige om hvordan stedet skal driftes, brukes og vedlikeholdes. For to år siden fremmet jeg et ønske til søsknene mine om å bli kjøpt ut. Etter det har vi diskutert og kranglet og ikke kommet noen vei. Det er bakgrunnen for at jeg har begjært sameiet oppløst, sier Haakon Krag.

Hans tre år yngre bror, Peder Alexander Krag, har også ønsket å bli kjøpt ut, men det er eldstebroren alene som har gått til det skritt å søke om tvangsoppløsning av sameiet.

(Les mer under bildet)

Sørlandsdikteren: Vilhelm Krag regnes som sørlandsdikteren framfor noen, og var da også den som oppfant begrepet Sørlandet. Han fikk eiendommen Havbukta i gave av venner i forbindelse med hans 25-års jubileum som forfatter i 1917. Krag ble født i Kristiansand i 1871, og døde i 1933 – i Ny-Hellesund. Foto: ARKIVFOTO

Godkjente delingDenne uka godkjente plan— og miljøutvalget i Søgne kommune en søknad fra Susanne Beate Krag om fradeling av den delen av tomten sidebygningen Bua ligger på, med et tilhørende areal på fem mål.

— Jeg har kommet med flere tilbud på utkjøp av Bua. Tilbud som også innebærer å dekke et eventuelt tap ved salg av delt eiendom, understreker Susanne Beate Krag.

Den andre søsteren, Maria Kielland Krag, fikk i februar godkjent en fradeling fra hovedeiendommen som gir henne et tilleggsareal til sin bolig. Kielland Krag fikk i 2005 oppført en ny helårsbolig på en del av eiendommen. Denne tomta eies av henne alene, og holdes derfor utenfor et eventuelt salg.

Bofast søster

— Min søster og jeg har ingen mulighet til å kjøpe ut brødrene våre, derfor må vi selge. Det er en dum situasjon, og vi er nødt til å komme til en løsning. Jeg bor jo her, og har ei lita jente på to år. Det viktigste for meg er å skape en trygg hverdag for henne, uansett hva som skjer med sameiet og eiendommen, understreker hun.

— Det som er felles for oss alle, er at vi er sterkt knyttet til stedet og glade i det. Det er ikke noe unikt i at et sameie oppløses, og det er heller ikke noe unikt i at en familie ikke blir enige om en deling. Vi har prøvd i to år uten å komme fram til en løsning, og nå tror jeg alle er slitne av hele situasjonen. Mitt ståsted er at jeg ønsker å bo her sammen med datteren min i fred og ro. Og så gleder jeg meg frenetisk til den dagen konflikten er løst, sier Maria Kielland Krag.

Verdispørsmålet sentralt

Eiendommen Havbukta er i alt på 52 mål, og består av fire bygninger: hovedhuset, en sidebygning (Bua), Kahytta og Skriverstua. Skriverstua er oppført i 1920, de andre er fra 1842. I april 2011 ble eiendommen taksert til 12,5 millioner kroner.

Ifølge Maria Kielland Krag har fradelingene som er godkjent politisk ingen verdi så lenge sameiet som helhet ikke godtar, og underskriver på fradelingen.

— Delingene vil ikke ha noe å si for den privatrettslige delen av oppgjøret. Det tingretten forholder seg til, er det som kan deles uten at eiendommen faller i verdi, sier hun.