BUDSJETT: Driftsstyret i Mandal brukte to timer på å diskutere budsjettet for 2012 etter at det ble vraket i januar av fylkesmannen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: Dermed ble det flertall for at det skal innføres eiendomsskatt i Mandal neste år med to promille. Fem stemte for skatten: KrF (2 representanter), Ap (2) og altså Venstre (1). FrP (2), Sp (1) og Høyre (1) vil ikke ha skatten.

Men i bystyret vil en slik stemmegivning likevel bli et nei til skatten med 18 mot 17 stemmer.

Langt på overtid skal nå politikerne i Mandal vedta budsjettet for 2012 etter at fylkesmannen vraket budsjettet som ble vedtatt før jul i bystyret. Blant annet var det ikke i budsjettet konkretisert hvilke eiendommer man ønsket solgt.

Kritisert

I det nye reviderte budsjettet fra Frp og Høyre er det som er kritisert fra fylkesmannen rettet opp. Like fullt sier rådmannen at forslaget er urealistisk. Det gjelder for eksempel innføring av en lokal lokalstøtte som de borgelige mener vil gi en besparelse på 1,5 millioner kroner årlig. Tvert imot mener rådmann Knut Sæther grepet vil gi en utgift på en million kroner.

Et tiltak om å konkurranseutsette drift og vedlikehold av det kommunale veinettet mener partiene kan spare 700.000 kroner i året. Rådmannen mener tiltaket er meningsløst før man har gjort store oppgraderinger av veinettet.

Han slakter også forslaget om å øke billettinntektene i svømmehallen som partiene mener på sikt vil gi 300.000 kroner i mer penger i kommunekasse. Han mener det vil få folk til å heller holde seg unna.

Oppsummert mener rådmannen at forslaget vil gi sju millioner kroner i merforbruk i år og hele 18 millioner kroner i 2014. Han hopper heller ikke i taket over Krf/Ap-forslaget som ble vedtatt og som altså har eiendomsskatten innbakt. Han mener dette budsjettet har en for lav nedbetaling av gjeld og at kuttene som er her vil gå ut over tjenestetilbudet. Men han sier samtidig at dette budsjettet lar seg gjennomføre.

Kun til gjeld

Under debatten i driftsstyret poengterte ordfører Tore Askildsen (KrF) sterkt at eiendomsskatten kun skal gå til nedbetaling av gjeld. – Samtidig skal vi sørge for en reduksjon og trimming av organisasjonen. Likevel skal vi sikre en videreutvikling av kommunen, sa han.

Sven Seljom (H) mente at eiendomsskatten ikke bare vil gå til nedbetaling av gjeld.

Even Sagebakken (Ap) talte seg varm for eiendomsskatt. — Den vil komme uansett, i neste år eller året etter. Vi kan som by ikke stå bom stille, vi må kunne tilby mer enn et minimum av tjenester i en kommune med stor tilflytting, sa han.

Tidligere ordfører Alf G. Møll (FrP) spurte om hva eiendomsskatt egentlig er. – Jo, det er et prinsipp. De aller fleste kommuner som har innført skatten har nøyaktig de samme økonomiske problemer som vi har. De leverer ikke bedre tjenester enn Mandal, sa han.

Stein Inge Dahn (V) sa at han ble rørt over å høre FrP og Høyre kalle eiendomsskatt en usosial skatt. - Det kommer fra partier som ikke akkurat er opptatte av det sosiale aspekt i samfunnet, sa en syrlig Dahn.

Han la fram forslag om at parkeringsselskapet og bygg og eiendom bør omorganiseres og at avtalen rundt båtplassene i Kastellbukta må behandles igjen i bystyret – noe som ble stemt ned.

Slet om skatt

Dahn slet som sagt for eller mot eiendomsskatt, og visste ikke hvilke forslag han skulle gå for.

Dialogen ble slik:

Tore Askildsen: - Ditt dilemma er at du må stemme.

Sven Seljom : - Du holder oss veldig på pinebenken nå, Stein.

Stein Inge Dahn: - Jeg sliter litt hva jeg skal stemme.

Alf G. Møll: - Noen gang må du slite i politikken. Man sliter med seg selv titt og ofte, men må velge.

Og utfallet ble i for eiendomsskatt med Stein Inge Dahns stemme.