KRISTIANSAND: — Første mai er en viktig dag for meg. Vi markerer arbeidernes dag, men det er også en viktig kampdag, sier Mette Gundersen, som er leder for Kristiansand Arbeiderparti.

Mette Gundersen (Ap) vil bruke 1. mai til å gå i tog og lytte til appeller. Foto: Tor Erik Schrøder

Hun trekker frem flere kampsaker for 2012.— Internasjonal solidaritet, arbeid til alle og et stabilt styre er alle viktige saker, sier hun.

Gundersen skal bruke dagen til å gå i tog og lytte til appeller.

- Vi må minnes seierne

Terje Hanssen er fagforeningsleder på Elkem, og sier at 1. mai er en veldig viktig dag for fagforeningene.

— Vi må feire og markere alt det som vi har kjempet og slitt for. Ellers tror jo ungdommen at det alltid har vært slik, sier Terje Hanssen som minner om at 1. mai også er en internasjonal markering.

Han mener at det fremdeles er viktige saker å kjempe for i Norge.

— Vi må verne om rettighetene til innleide folk. Det er spesielt aktuelt i forbindelse med at grensene er åpnet opp med Schengen-avtalen. Vi må sikre på at de får samme betaling som oss, sier Terje Hanssen.

Tirsdag skal han og andre medlemmer av fagforeningen på Elkem gå som nummer to etter musikkorpset i toget i Kristiansand.

- Viktig markering

Dag Vige, leder av Kristiansand Venstre, mener at Norge bør beholde 1. mai som markering.

Dag Vige (V) mener at vi har det godt i Norge, og at vi kan bruke 1. mai til å rette oppmerksomhet mot land hvor arbeidere ikke har det like godt. Foto: Lars Hoen

— Historisk har arbeidernes rettigheter vært i fokus denne dagen. Selv om vi har det godt i Norge er det fremdeles saker vi må jobbe for, sier han.Vige trekker spesielt frem internasjonal solidaritet med hvordan arbeiderne har det i andre land.

— Diskusjon om rettigheter i Norge er det gode prosess rundt, så det er jeg ikke så bekymret for, sier han.

- En frihetsdag

Jannike Arnesen skal i morgen holde ungdomsappell på vegne av AUF. Da vil hun rette oppmerksomheten ut mot Europa.

1. mai skal Jannike Arnesen holde ungdomsappell. Foto: Tore-André Baardsen

— For meg handler ikke første mai så mye om arbeidernes rettigheter her hjemme, men er mer en solidaritetsdag og frihetsdag. Det er opp mot 25 prosent arbeidsledighet nedover i Europa, og ungdomsledigheten er veldig høy. Det er viktig å vise solidaritet ovenfor disse menneskene, mener Arnesen. Hva betyr 1. mai for deg? Diskuter i debattfeltet under.