KRISTIANSAND: — Det er en ganske avansert forsøk på svindel, sier Hallvard Hagelia (68), som nå vil advare andre mot liknende henvendelser.

Frekt brev fra Spania

For en uke siden dumpet et brev ned i postkassa til professoren ved Ansgar teologiske høgskole. På perfekt engelsk ble han lovet del av en stor arv.

En advokat var på jakt etter slektninger til Johannes Hagelia. Han skal ha vært en utvandret ingeniør som arbeidet flere år i Spania før han og familien omkom i tsunamien i 2004. Ifølge brevet etterlot ingeniøren seg en formue på 8,7 millioner dollar. Hallvard Hagelia ble oppfordret til å melde seg som arving til pengene. Advokaten skulle hjelpe ham, og Hagelia ville få sin del av pengene

Han måtte svare raskt, hvis ikke ville det bli søkt etter andre partnere. Krav om arven måtte også fremmes før pengene ble konfiskert av myndighetene.

Les hele brevet nederst i artikkelen!

Ble lovet halvparten av arven

Hallvard Hagelia kjenner ikke til noen "Johannes" i sin familie. Han ante ugler i mosen, men skrev likevel tilbake til e-posten som var oppgitt i brevet.

Han bad om fødelsdato til ingeniøren, og tilbød seg å kontakte slektsgranskere for å finne de virkelige arvingene.

Advokaten svarte ikke på dette, men forsøkte på nytt å friste Hagelia. At professoren ikke var i slekt med ingeniøren, var ikke viktig. Advokaten påtok seg å bevise dette likevel for spansk rett.

Hallvard Hagelia ble nå lovet halvparten av pengene. For å starte prosessen ble han bedt om å oppgi flere personlige opplysninger, som telefonnummer og fødselsdato.

Det gjorde ikke Hagelia.

— Jeg skrev tilbake at for to tusen år siden var det en som solgte sjelen sin for 30 sølvpenger. Jeg selger ikke min sjel, selv ikke for 4,3 millioner dollar, sier teologiprofessoren til Fædrelandsvennen.

Virkelig advokat misbrukt

Brevet til Hagelia var undertegnet advokat Alberto Fortun og satt opp på en formell måte med navnet til firmaet Cuatrecasas på topp. Et kjapt søk på nettet viser at både firmaet og advokaten finnes.

Gjennom kontaktinfo på hjemmesiden til Cuatrecasas, fikk Fædrelandsvennen fatt i advokat Fortún. Han opplyser om at han er misbrukt i et forsøk på svindel.

— Jeg bekrefter at brevet du refererer til er svindel. Jeg har ikke skrevet brevet, og verken jeg eller selskapet mitt har noen forbindelse med dette, skriver Alberto Fortún i en mail til Fædrelandsvennen.

Advokatkontoret har den siste tiden blitt kontaktet av folk som har fått liknende brev som Hallvard Hagelia. Fortún sier spanske myndigheter er varslet og etterforsker saken.

Forsøkt svindlet før

Hallvard Hagelia har opplevd flere forsøk på svindel. fjor fikk han et håndskrevet brev fra en angivelig kvinne i Uganda, som bad ham støtte hennes sykepleierutdanning. Da han undersøkte saken, viste det seg at skolen hun oppga ikke eksisterte.

Denne uken ble hans kone ringt opp hjemme angivelig av datagiganten Microsoft, som tilbød seg å fikse PC-en. Også dette antar Hagelia er en falsk kontakt.

— Hvorfor blir akkurat du kontaktet av svindlere?

— Det er jo merkelig. Men jeg regner med at jeg ikke er den eneste som er gjenstand for denne type svindel, sier Hallvard Hagelia.

- Kast slike brev

Forbrukerombudet mener brevet til Hallvard Hagelia virker som et klassisk forsøk på "phishing"

— En vanlig metode for denne type svindel er å bygge tillit steg for steg. Først ved å bruke navn på virkelige personer og selskaper. Gjerne selskaper som har troverdighet fra før, sier Petter Ravne Bugten, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Svarer man på henvendelsen, blir man bedt om å gi fra seg stadig flere personlige opplysninger som kan misbrukes. Man kan også bli bedt om å overføre penger.

— Får du et slikt brev, så kast eller slett det, sier Bugten.

— Hva skjer hvis du gir fra deg opplysninger?

— Det kommer an på hvilke opplysninger. Er det betalingsinformasjon, ville jeg ha tatt kontakt med banken umiddelbart.

Les brevet her:

spaniabrev_med_sladd.jpg