FØR HOGSTEN: Utfluktene til Fantehola var svært populære, her fra en tur med grilling i 2011. Foto: Privat
ØDELAGT: Dette tauet var bevart etter hogstarbeidet, men selv her var det noe rart. – De har sagd ned toppen av trærne over tauet. Hele Fantehola er ødelagt, sier Johannes (5). Foto: Jon Anders Skau
LEKER LIKEVEL: – Barn har en egen evne til å tilpasse seg, og nå leker de greit selv om det ser ut som det gjør her, sier barnehagestyrer Siren Tverå. Foto: Jon Anders Skau
TRAMPOLINE: Tuva (4) og Hedda (5) viser restene av det som en gang var en trampoline. Foto: Jon Anders Skau
VAR LEKEOMRÅDE: Hedda (5) viser det som en gang var et populært friluftsområde. Foto: Jon Anders Skau
RYDDET FOR MYE: Skiltet som ønsket alle velkommen er nesten det eneste som står igjen i Fantehola. Foto: Jon Anders Skau
MASSE GREINER: Johannes (5) leker i greinene som nå dekker det gamle lekeområdet. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: – Når Fantehola er ødelagt, må jeg nesten gråte. Nå er det ikke gøy her lenger, og det er ikke fint lengre, sier Ylva Elisabeth (5) til Fædrelandsvennen.

Denne uka fikk barna se hvordan Fantehola, friluftsområdet i skogen bak barnehagen i Kuliaveien, er blitt utslettet. Stedet er blitt flittig brukt både vår, sommer og høst.

Ble lei seg

– Barna ble helt stille da de så hvordan det så ut her. De ble tydelig lei seg. Turene hit har vært et høydepunkt, sier barnehagestyrer Siren Tverå ved Fantebakken Familiebarnehage.

Barnehagen ble varslet om at et firma skulle hugge tømmer i området, men ble lovet at friluftsområdet deres skulle spares.

– Det var et sjokk å se hvordan det så ut her. Dette stedet betydde mye for oss alle, og barna har fortalt hjemme hva som har skjedd, sier Tverå.

Bygget på dugnad

Arbeidet med Fantehola startet for fire år siden, med god hjelp fra Kvadraturen videregående skole. Siden den gang har både foreldre og ansatte lagt ned mange timer i å få stedet så fint og anvendelig som mulig.

Barna peker og forklarer hvordan Fantehola pleide å se ut.

– Her har det vært gapahuk og trampoline, forteller Erlend (4).

– Det var fint her, men nå er det ikke fint lengre, sier Emma Linnea (4).

Savnet er stort etter den tidligere bålplassen hvor de hadde hver sine stubber å sitte på mens de grillet pølser.

– Utstyret vi brukte her oppe, som bålpanne, sitteunderlag og annet, ble oppbevart i en hytte. Den er også ødelagt. Vi hadde også kjøpt dyre tau som vi hadde laget husker og lianer av. Det er store verdier som er tapt, men dette betydde så mye mer enn det som kan kjøpes for penger. Det var helt magisk her, sier bestyrer Siren Tverå.

– Ikke vår skyld

Firmaet som har hugget tømmer i området kunne ikke kommentere saken overfor Fædrelandsvennen torsdag.

En av grunneierne i området, Helge Andersen, mener Agder Energi har forårsaket noe av ødeleggelsene da de fjernet tømmer under strømlinja som går like i nærheten.

– De som hadde arbeidet på linja hadde felt to svære trær som lå over gapahuken, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi mener at selskapet ikke har ødelagt for barna.

– Trærne som sto nærmest strømlinja ble spart slik at vi kunne fjerne dem. Reglene sier at det er vi som skal ta disse da det krever spesialkompetanse. Vi har ikke utført arbeid lengre nede hvor barnas område er, sier Altmann.

– Agder Energi gikk løs på trærne

Skogeier Åsmund Austeid har en annen versjon:

– Jeg tror nok Agder Energi ikke skal være så skråsikre på at det ikke er de som har hogd ved barnehagens område, sier han til Fædrelandsvennen.

Skogsfirmaet som har hugget ved Fantehola har også fjernet skog for Austeid. Han forteller at han derfor har vært mye i området og tatt bilder underveis.

TRÆR IGJEN: - Slik så det ut ved Fantehola før Agder Energi gikk løs på de siste trærne, sier skogeier Åsmund Austeid. Foto: Åsmund Austeid

Han har sendt et bilde til Fædrelandsvennen av inngangen til Fantehola og forklarer bildet slik:

– Bildet viser hvordan det så ut etter at skogsmaskinene var ferdig, men før Agder Energi gikk løs på de siste trærne. Bak til venstre i bildet står trærne med tauverk, liner og så videre som barnehagen brukte.

– Jeg snakket med han som kjørte hogstmaskinen, og han reagerte også på at Agder Energi hadde tatt vel mye rundt barnehagen, sier Austeid.

– Dette var dumt

Sigurd Augland eier stedet der barna hadde favorittområdet sitt. Han synes det er trist at det nå er ødelagt.

– Jeg synes dette var dumt. Det var så greit når ungene gikk inn der, sier grunneieren til Fædrelandsvennen.

– Vi hadde blitt enige om at det skulle stå noen trær igjen der, men det har de visst ikke husket på. De svære maskinene har tatt alt.