EVJE OG HORNNES: — Det var fullstendig nedtråkket. Det virker som at det var sabotasje, sier Roald Tveit fra Hornnes til fvn.no.

Onsdag skulle han og kona på skitur i lysløypa som går forbi den nedlagte militærleiren Evjemoen. Da oppdaget de at hele bredden på lysløypa, på en strekning på én til halvannen kilometer, var ødelagt av fotspor.

- Sørgelig syn

— Vi skulle ha oss en runde, men det var et sørgelig syn som møtte oss. Vi fikk gått og kom oss rundt, men det er så trist at dette skjer, sier Tveit.Etter at det har fryst på, har fotsporene gjort det vanskelig å bruke den ødelagte lysløypa.

— Det er ikke mulig å gå med langrennsski i sånne løyper, sier han.

Selv var han i fjor sommer med på å jobbe dugnad sammen med Otra IL for å forbedre den omkring ni kilometer lange traséen som går forbi Evjemoen.

— I fjor jobbet sommer jobbet vi hundrevis av timer med dugnad, og gjorde i stand med gravemaskin. Da først snøen kom, var det folkevandring til skiløypa, sier han, og legger til at han er sikker på hvem som har ødelagt sporene:

— Det var Forsvaret, for det var svære teltleirer på siden. Vi møtte også en hel flokk på veien. Og man ser på fotsporene at det er marsjstøvler, sier Tveit.

Prøvde å få kjørt opp løypa på nytt

Trygve Jensen, kommandørkaptein ved Sjø- og Luftforsvarets rekruttskole KNM, Harald Hårfagre, på Madla, bekrefter at rekrutter har skyld i fotsporene.

— Rekruttskolen på Madla har vært der den siste uken og hatt øvelse for rekruttene. I den forbindelse ble jeg torsdag kveld gjort oppmerksom på at en del av mannskapene hadde tråkket i skiløypa så den var blitt ødelagt, sier Jensen til fvn.no.

Jensen forteller at han ble lei seg da han hørte om dette.

— Vi beklager selvsagt dette. Jeg tok kontakt med skytebaneadministrasjonen på Evje for å få de til å kjøre opp løypa på nytt, men det falt seg sånn at han som var ansvarlig for å kjøre opp løypa skulle reise bort, så det var vanskelig å få gjort det da, sier Jensen.

- Har rekruttene lov til å gå i løypene?

— Det har ikke vi sagt noe om, men hvis man bruker sunn fornuft bør man ha respekt for løyper som er kjørt opp for ski. Jeg ble veldig skuffet da jeg fikk høre det, sier Jensen, som legger til at han tok saken opp med kompaniene som var der.

Vil gi beskjed til rekruttene

Ifølge kommandørkapteinen reiste rekruttene fra Evjemoen lørdag morgen, men kommende uke skal det opp nye rekrutter fra Madla på øvelse.

— De vil få en klar føring på å holde seg unna løypene. Vi ønsker å ha et godt forhold til lokalbefolkningen, sier Jensen.

Det var moisund.com som først meldte om den ødelagte skiløypa.