KRISTIANSAND: — Jeg er mildt sagt ukomfortabel med at vi som tar avstand fra partipolitikk, skal bli brukt slik. Spesielt når det brukes etter et møte der de bestemte å stemme for at asylbarna skal sendes ut av landet. Dette i en sammenheng der vi er så uenig med dem, der barn som har forankring i Norge skal bli revet ut. Vi vil ikke ha noe med Ap eller andre partier å gjøre, sier Honningbarnas vokalist Edvard Valberg.

Provosert

— Jeg hater å snakke partipolitikk. Men jeg synes det er umenneskelig å sende 450 asylbarn ut av landet og splitte opp familier. Vi vil ikke ha eierett på noe som helst. Verken

ord eller tekster. Vi vil at alle skal bruke dem. Men spesielt for denne strofen: "Hodet kaldt, hjertet varmt", som har vært brukt etter Anders (bandets trommeslager som omkom i en trafikkulykke). Denne strofen er i teksten et uttrykk for solidaritet og samhold. Derfor er det provoserende å se hvordan det kan brukes som slagord for sende asylbarn ut av landet, sier Valberg.

Hode kaldt

I helgen vedtok Vest-Agder Arbeiderparti en enstemmig uttalelse der de gikk inn for raskere retur av asylsøkere for å unngå at barn får for sterk tilknytning til Norge.

AUF fremmet først et forslag om at Vest-Agder Ap skal kreve slutt på hjemsendelse av de 450 etiopiske asylbarn.

— I denne saken setter regjeringen til side de fleste humane hensyn. Vi i AUF ber Stoltenberg og regjeringen se barna. De rykkes opp med rot. De er født og har all sin omgangskrets i Norge, mange av dem. De må få bli, sa fylkesleder i AUF Emma Martinovic til Fædrelandsvennen.

Skjønner Honningbarna

På årsmøtet tapte AUF. Asylbarna fikk ingen nåde slik AUF ba om. Partiet ba istedet enstemmig om en raskere og bedre returpolitikk for de som skal ut. Fylkespartiet sa samtidig at dagens ankemuligheter synes for omfattende. Vest-Agder Ap åpner imidlertid for at barn som har ventet uforholdsmessig lenge, på grunn av lang saksbehandlingstid, skal innvilges varig opphold.

Jeg skjønner ikke at regjeringen og Jens ikke klarer å tenke seg om en gang til, når han ser alle reaksjoenene.

AUFs Emma Martinovic sa søndag kveld til Fædrelandsvennen at fylkespartiet har kommet fram til et godt kompromiss.

— Men jeg skjønner at Honningbarna blir provosert, sier hun til Fædrelandsvennen mandag.

Hun forteller at tittelen ble foreslått av Jannike Arnesen, som sammen med de andre i AUF ville beskytte de 450 asylbarna.

— Partiet likte tittelen, men ikke innholdet, sier Emma Martinovic.

— Så de kastet ut innholdet og beholdt tittelen?

— Ja, men det var ikke det vi i AUF gikk inn for. Men det var bedre enn ingenting. Men jeg blir sint inni meg. Og jeg jeg beklager på vegne av partiet at barna blir sendt ut.

— Litt som tidligere justisminister Anne Holth, som holdt seg for nesa og stemte Ap?

— Ja, det er litt sånn. Jeg skjønner ikke at regjeringen og Jens ikke klarer å tenke seg om en gang til, når han ser alle reaksjoenene. Han burde i det minste rynke på nesa og spørre seg hvorfor det er så mye engasjement, sier Emma Martinovic.