HISTORISK BILLEDBOK: Arne Krogstad viser fram "Billedbok fra Vennesla". Forsiden har litt av et spenn, med bilde av Bommen (Venneslas eldste hus) og det nye kulturhuset.
HUNSFOS: Ingebretsen er ikke så opptatt av det dokumentariske, men vil lage vakker stemning. Foto: INGVALD INGEBRETSEN
LUDEFLATEN: En pram ligger ved elva, og den har Ingvald Ingebretsen fanget. Støa og Skjærhauen i bakgrunnen. Foto: INGVALD INGEBRETSEN

VENNESLA: — Jeg håper familiene vil sitte og bla i mine 300 bilder og snakke om hvilken enorm utvikling Vennesla har vært gjennom. Her er mye fra fortid og mye fra nåtid, sier pensjonert ungdomsskolerektor Arne Krogstad.

Historisk dokument

81-åringen er ute med sin åttende bok, og kaller "Billedbok fra Vennesla" for et dokument over bygdas utvikling. Krogstad er som alltid interessert i det lokalhistoriske.

— Jeg håper folk vil nyte og oppleve, sier hobbyfotograf Ingvald Ingebretsen om "Vennesla - med åpne sanser" som han har laget sammen med politimann Øyvind Andersen.

Stemningsbok

Det er Ingebretsen og Andersens første bok sammen. Andersen har skrevet lune tekster til omkring 80 Ingebretsen-bilder. Ingebretsen er som alltid opptatt av å eksperimentere med lys og farger, han jobber til daglig som maler.

HISTORIE: Arne Krogstads bok er full av bilder fra før og nå. Her kan du for eksempel se området ved Trekanten, før og etter handelsbygget kom. Og så er det bilde av to bygninger som har vært meieri. Foto: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

— Jeg lager stemninger. Bildene er fra hele Vennesla, Iveland og Ålefjær. Tekst og bilder utgjør et kunstverk, synes jeg, sier Ingebretsen.

Krogstads bok er proppet med begivenheter og bilder fra før og nå. For eksempel fra sentrum før leiligheter og butikkbygg kom. Dessuten er den spekket med bilder av kjente venneslafolk.

Ingebretsen og Andersens bok er luftig satt sammen med bilde- og tekstskildringer av natur, fabrikk, jernbane, kirker og sagbruk.

1800 bøker

Krogstad gir ut sitt verk på eget forlag i 800 eksemplarer. Den andre kommer i 1000 eksemplarer, også den på eget forlag.

Ingen av bokskaperne tror de blir særlig rike. De håper på litt pluss og at de kanskje har skapt noe som vil ligge under mange venndølske juletrær.

Krogstad har planer om enda en bok om et par år. Ingvald Ingebretsen og Øyvind Andersen tror også på ytterligere én bok, sannsynligvis neste år.