KRISTIANSAND: — Jeg hørte et smell, og de som satt bak i bussen rakk ikke å reagere før de var fulle av glass. Det kom som et sjokk, sier Harald Andrè Løvland til Fædrelandsvennen.

Løvland er lærer ved Havlimyra skole og var på vei til jobb da 22-bussen til Jærnesheia kjørte utfor veien klokka 07.55 fredag morgen.

Ruter eksploderte

— Bussen vi satt i ble presset ut til høyresiden fordi den motgående bussen lå over i vår kjørebane. Bussen vår måtte svinge unna og smalt i fjellet langs kanten av veien. Plutselig eksploderer to av rutene og passasjerene under fikk masse pulverisert glass over seg, sier Harald Andrè Løvland til Fædrelandsvennen.

Bussen som kjørte imot var på vei mot Kvadraturen.

VAR PASSASJER: - Det er griseflaks at det gikk så bra, sier Harald Andrè Løvland, lærer ved Havlimyra skole Foto: Privat

— Det er griseflaks at det gikk så bra. Vi har vært oppe på to hjul. Bussen har truffet fjellet først over utgangsdøra i midten, og så ble den slått ut igjen før den tuppa tilbake. De to bakerste rutene eksploderte, men den tredje bakerste ble knust. I tillegg var det store skader over døra, forklarer han.

Mener liv kunne gått tapt

Han anslår at det var 13-14 andre passasjerer i bussen han satt i, de fleste elever ved ungdomstrinnet på Havlimyra skole.

— Heldigvis satt elevene ytterst i setet hvor bussen traff fjellet, ellers kunne liv gått tapt, sier Løvland.

Han forteller at 22-bussen kjørte rolig i lav fart da hendelsen skjedde.

— Vi fikk alle ut av bussen og sjåføren ringte til busselskapet. Ingen ble fysisk skadet. Jeg vet ikke om bussjåføren som kjørte imot fikk med seg hva som skjedde, for bussen stoppet ikke, men kjørte bare videre, sier Løvland.

- Farlig strekning

Etter hendelsen fikk Løvland samlet elevene og pratet om episoden.

— De tok det fint, men flere var litt sjokkerte, forteller Løvland og legger til:

KNUSTE RUTER: Buss 22 til Jærnesheia smalt inn i fjellet ved siden av veien ved Fagerholt skole fredag morgen.

— Det som slår meg i etterkant er hvor farlig det er med motgående busser her, på elevenes skolevei. Det holdt jo på å gå galt. Problemet her er at man ikke ser motgående busser før man kommer rundt svingen. Når du da møter en annen buss det veldig trangt.Løvland forteller at han opplevd noe lignende på den samme strekningen i begynnelsen av juni.

— Den gang satt jeg på venstresida av bussen da den motgående la seg så langt til høyre at den sniddet siden av vår buss. Det er noen bussjåfører der ute som ikke har kontroll her.

- Feilberegning

Ole Martin Roland, regionsdirektør for Nettbuss i Agder, er gjort oppmerksom på hendelsen.

— Her var det et trafikkuhell uten personskade. Sjåføren som traff fjellet har forklart at han la seg for langt ut og feilberegnet avstanden, sier Roland til Fædrelandsvennen.

Han er kjent med at stedet uhellet skjedde på, er smalt.

— Man kan sikkert mene noe om veibredden. Sjåførene er kjent på ruteområdene sine, men ikke alle traseer er like godt tilrettelagt for buss. Dette var et uhell, sier Roland.

Han forteller at Nettbuss har god dialog med AKT, som er selskapets oppdragsgiver, om farlige strekninger.

— Det er de som har ansvar for infrastrukturen, og vi har jevnlige møter hvor vi jobber med slike ting.