FORNØYD: Kari Henriksen (Ap) er svært fornøyd med satsingen på ungdom og tiltaksplasser slik at flere kommer i arbeid. Foto: Reidar Kollstad

VEST-AGDER: — Det er i kommunene velferd skapes, da er 7,7 milliarder ekstra svært viktig, også for Agder. Sykehusene får 2,4 milliarder ekstra, også det viktig for Agder, sier Aps Odd Omland, og poengterer at Agder-kommunene får mer ekstra enn gjennomsnittet.

Hans kollega Kari Henriksen trekker fram den nasjonale satsingen på å få folk i arbeid, at ungdomsgarantien utvides til 30 år og at det legges mer penger i tiltaksplasser.

- Særs viktig

— Dette er særs viktig for Sørlandet som sliter med levekår. Selv om det ikke står Agder foran så mange ting i budsjettet, er dette et veldig godt budsjett for Agder, sier hun.

Omland og Henriksen er ikke skuffet over lite til E 39, fordi det ikke lå inne prosjekter neste år i Nasjonal Transportplan heller.

— Fengsel skal utredes. Det er en stor sak. Dessuten ser vi viktige økninger i bevilgninger til kultur, ikke minst til Kilden, Fullriggeren og Arkivet, sier Henriksen.

— Vi reduserer også maksprisen i barnehagene. Jeg har ikke beløpet for meg, men vi forbereder også to barnehageopptak i året. Veldig viktig også for Agder, sier hun.

Detaljene

Her er detaljene:

E 39: Midler til bygging av midtrekkverk på E39 Rosseland – Storenes og Trybakken.

Belønningsmidler: For 2014 er det satt av 80 millioner kroner i belønningsmidler til Kristiansandsregionen, som avtalt før.

Fullriggeren: Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til vedlikehold av Fullriggeren Sørlandet med 1 million kroner.

Skogvern: Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til skogvern med 100 millioner kroner til 331 millioner kroner. Bevilgningen vil muliggjøre vern av en rekke nye frivillig verneområder, også i Vest-Agder.

Søgne kommune får tilskudd til Langenes flytebryggeanlegg på 1,88 mill kroner

Flekkefjord kommune får tilskudd til bygging av ny dolphin/dykdalb for å sikre innseilingen til havna. Tilskuddet er på 410000 kroner.

ENØK: Regjeringen planlegger å bruke 0,3 millioner kroner på å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Vest-Agder i 2014 med målsetting om å redusere energiforbruket med 30 prosent i 2016 sammenlignet med 2006. Gimlemoen skytefelt er lagt ned, og skal ryddes og miljøsaneres i 2014. Fengsel: Regjeringen har besluttet å gå videre med konseptvalg bestående av ett eller to nye fengsler i Agderfylkene med en samlet kapasitet på inntil 300 plasser.

UiA: Regjeringen foreslår å bevilge 11,6 millioner kroner til studieplasser ved Universitetet i Agder i 2014. Bevilgningen går til økt opptakskapasitet med nye studieplasser fra høsten 2014 samt til å videreføre de studieplassene som ble tildelt i 2011 og 2012. Det gir en økning på totalt 155 studieplasser fra 2013 til 2014 ved universitetet. Regjeringen foreslår en økning på 2,1 millioner kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Regjeringen foreslår også 1,3 millioner kroner til fire nye stipendiatstillinger. Totalt foreslås en bevilgning på 1 milliard kroner til universitetet.

Kommuneøkonomi: Kommunene får betydelig vekst. På landsbasis bevilges 7,7 milliarder kroner ekstra, i snitt er veksten på 4,1 prosent. I Vest-Agder får 10 av 15 kommuner vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Songdalen kommune med 6,3 prosent, mens Åseral kommune har lavest vekst med 3,4 prosent.

Institusjonene: Ellers øker, som vanlig, bevilgningene til en rekke institusjoner i Vest-Agder. Tilskuddet til Kilden Teater- og Konserthus for Sørlandet øker med 4,6 millioner kroner, slik at det samlede tilskuddet blir på 108,7 millioner kroner i 2014. Regjeringen foreslår å øke driftstilskuddet til Vest-Agder museet med 1,5 millioner kroner, men heller ikke i år er det funnet midler til ombygging av Agder naturmuseum.

Regjeringen foreslår et tilskudd på 12,8 millioner kroner til Ansgar teologiske høgskole.

Regjeringen foreslår en bevilgning på 6,8 millioner kroner til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Dette får Aust-Agder:

• Regjeringen foreslår å bevilge om lag 4,5 millioner kroner til et nytt vitensenter i Arendal.

• Regjeringen foreslår en økning på 0,6 millioner kroner til Bomuldsfabrikens Kunsthall slik at tilskuddet i 2014 blir 3,9 millioner kroner.

• Regjeringen foreslår en økning på 4 millioner kroner til en ny museumsenhet i Aust-Agder. I denne enheten vil Aust-Agder kulturhistoriske senter, Grimstad bys museer og Setesdalsmuseet inngå.

• Regjeringen foreslår at knutepunktfestivalen Kortfilmfestivalen i Grimstad i sin helhet kommer inn igjen på statsbudsjettet fra 2014. Det foreslås en økning på 1,5 millioner kroner til festivalen, til en samlet bevilgning på 2,8 millioner kroner.

• Innenfor midlene til trafikksikkerhetstiltak er det prioritert midler til å bygge midtrekkverk på strekningene Temse – Frivold og Stølen – Harebakken.

• Det er satt av statlige midler og bompenger til sluttfinansiering av prosjektet riksveg 9 Krokå – Langeid på riksveg 9 i Setesdal.

Les statsbudsjettet her.