KONKRET LISTE: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil ikke love noe, men han har en lang liste med Sørlandssaker som han ønsker prioritert. Foto: Reidar Kollstad
TAUS: Høyres Ingunn Foss vil ikke si noe om hva Sørlandet kan vente seg i budsjettforslaget til den nye regjeringen. Foto: Lars Hoen

AGDER: — Vi skal forhandle internt i partier og mellom partier de neste ukene. Det sier seg selv at jeg ikke kan gå ut og flagge hva vi kan få til for Sørlandet på tre uker. Dette er upløyd mark for oss, sier Frps Åse Michaelsen, som leder Sørlandsbenken på Stortinget.

I slutten av valgkampen hadde Åse Michaelsen en litt annen tone. Da sa hun: "Jeg tør si mitt krav til Siv hvis Frp kommer i regjering: Hun må ordne bygging av Sørlandslabben. Den må vi ha på plass"

- Pipen har fått en annen lyd?

— Alle vet hva vi kjemper for på Sørlandet. Jeg skulle gjerne sett mer til vei, mer til UiA, og penger til Sørlandslabben. Men jeg kan ikke si nå at den og den saken skal prioriteres foran noe annet. Det er for tidlig. Vi vet jo ikke en gang hvem som blir statsråder. Vi har tre uker på oss og kan ikke love noe, sier Michaelsen.

Også uklar

Høyres nye stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Ingunn Foss, er like, om ikke enda mer, forsiktig. Hun vil ikke engang nevne saker.

— Nå må vi borgerlige på Sørlandsbenken sette oss ned. Kanskje må vi prioritere én sak som vi kjemper for. Statsbudsjettets dokumenter veier flere kilo. Jeg kan naturligvis ikke være konkret alt nå, sier Foss.

- Men det må jo være noe du mener?

— Klare svar på hva som egentlig er bevilget til E 39 gjennom Songdalen hadde vært fint, men utover det kan jeg ikke si noe. Alle vet hva vi jobber for. Vi har tre uker på oss til å endre budsjettet. Vi må se hva vi får til, sier Foss.

Mandag formiddag var de borgerlige på Agder-benken svært så misfornøyd med de rødgrønnes budsjettforslag. Forslaget ble omtalt som både grått og trist for Sørlandet. På ettermiddagen var det ikke like lett å få svar på hva som må endres, for at de skal bli fornøyde.

Liste, ingen løfter

KrFs Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant fra Aust-Agder, tar også forbehold. Han vil ikke garantere noe, men han legger i hvert fall fram en liste med saker han skulle ønske ble gjort noe med.

Inn i statsbudsjettet vil Ropstad ha:

  • Midler til å starte bygging av ny E 39 i Lindesnes.

  • Midler til å fremskynde bygging av ny E 18 Tvedestrand/Arendal.

  • Penger til å planlegge sammenkopling Sørlandsbanen og Vestfoldbanen.

  • Ekstra midler til UiA.

— Ut av budsjettet bør forslaget om å fjerne skatteklasse to. Å ta vekk skatteklasse to er et angrep på valgfriheten i familien. Vi vil kjempe for skatteklasse to, sier Ropstad.

Aps Kari Henriksen har denne kommentaren:

— Jeg ønsker dem velkommen til virkeligheten. De har hatt fire år på å planlegge en politisk plattform. Det endte med mindretallsregjering. Vi får nok mye av dette fremover. De klareste sørlandspolitikerne blir nok ikke så klare lenger, sier hun.