KRISTIANSAND: — Vi vil kunne kutte ventelister for øre- nese- og halssykdommer (ØNH), øyeoperasjoner og enkel ortopedi dersom vi kan få mer hjelp av private, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus.

I regjeringserklæringen som ble lagt fram mandag står følgende:

"Pasientenes rettigheter skal styrkes og den enkelte skal få rett til fritt behandlingsvalg. Det vil sikre at pasienter slipper å stå i kø når det er ledig kapasitet hos private og ideelle aktører."

I virksomhetsrapporten direktør Olsen la fram for styret ved Sørlandet sykehus i septembermøtet, dokumenteres de lange ventetidene:

Forverring

"ØNH-avdelingen ved SSA/SSK har 142/144 dager i gjennomsnitt ventetid. Dette er en forverring sammenlignet med de siste måneder. Ortopedisk avdeling ved SSA har 133 dagers gjennomsnitt ventetid - noe som er markert høyere enn siste måneders gjennomsnitt ventedager."

— Det er særlig prekært for ØNH-avdelingen. Dette rammer først og fremst eldre som skal få tilpasset høreapparater. De vil få en betydelig økning i livskvalitet dersom dette kunne gå fortere, sier Olsen.

Han sier en forutsetning for at han skal få kuttet ventetidene, er at private aktører ikke rekrutterer leger fra sykehuset, men har et tilbud i tillegg. Sykehuset kjøper allerede tjenester av private, men dette er begrenset av retningslinjer utarbeidet av Helse Sør-Øst.

Forskjeller

— Innenfor de tre områdene vil vi raskt kunne merke forskjeller med privat hjelp, poengterer Olsen.

Han trekker fram at fastlegene på Sørlandet henviser flere pasienter til sykehuset, enn andre steder i Norge. Og han advarer mot at tilgang på flere private ressurser skal føre til enda flere henvisninger fra fastlegene.

— Dette er et klart signal til fastlegene i landsdelen om å redusere henvisningsratene, sier Olsen.

Styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus sier hun også kan se for seg at sykehusets ventelister kan reduseres med økt privat hjelp.

— Ja, det kan jeg, men det avhenger av at de private kan hjelpe til innenfor de områdene der sykehuset har lange ventelister, sier hun.