KRISTIANSAND: Astrid Birgitte Eggen er professor og instituttleder for institutt for pedagogikk ved UiA. Hun mener at det virker skjerpende å søke Forskningsrådet om midler. Som instituttleder jobber hun for mer ekstern finansiering.

Samarbeider med andre

— Dette er et lederansvar vi må ta på oss. Det å utvikle prosjekter i forskningsfronten er et mål i seg selv for et universitet som ønsker å ha et oppdatert forskningsmiljø, sier Eggen.

Hun mener at en av grunnene til at UiA scorer lavt på statistikken fra Norges Forskningsråd (NFR), er at UiA ofte samarbeider med andre institusjoner som er prosjektledere, men der vesentlige deler av forskningen er lagt til UiA.

— Knivskarp konkurranse

Forskerne Turid Skarre Aasbø, Ilmi Willbergh og Jorunn Midtsundstad søkte flere ganger til Forskningsrådet før de fikk gjennomslag med søknaden i samarbeid med høyskolen i Sogn og Fjordane som var prosjektleder.

— Det er en knivskarp konkurranse, der du må ha nasjonale og internasjonale nettverk, forklarer Willbergh.

— Vi ønsker selvfølgelig flere midler fra NFR. Det er et kvalitetsstempel når man får søknaden sin godkjent av NFR, fortsetter Jorunn Midtsundstad.

Alle forskerne sier at det jobbes mye med å skrive søknader til Forskningsrådet, men at det oppleves som utfordrende.

— Det er en svært ressurskrevende prosess, og du er også i intern konkurranse ved UiA om å få godkjent å sende søknaden din videre, forklarer Jorunn Midtsundstad.