Kristiansand: — Når eldre kommer fram mot en vei, skjønner de ikke alltid at de må over eller under veien for å komme til venstre. De kjører bare til venstre med en gang, og da kommer de ut på veien mot kjøreretningen. De er vant med gamle veier, der det er slik, forklarer trafikklærer Reidar Daland ved UFO trafikkskole.

Han har sett sjåfører kjøre i feil retning flere steder. Blant annet ved brannstasjonen, der de kjører til venstre for å komme mot Arendal. Eller ut fra Statoil-stasjonen i vestgående retning på Vesterveien, der de svinger til venstre for å komme tilbake til byen.

— Dette er ikke uvanlig. Ofte greier jeg å stoppe dem før de kommer ut på veien, eller de oppdager det selv. Eldre er gjerne litt småtustete og glemmer fort. Dette kan selvsagt skje med unge mennesker også, hvis de er litt stresset eller oppjaget. Men jeg vil tro at 90 prosent, og kanskje mer til av de som kjører i feil retning, er eldre sjåfører, sier Daland.

- Kjører på gammel vane

Politiet har tidligere sagt i Fædrelandsvennen at de får tatt svært få av dem som kjører i feil retning. Dermed er det ikke mulig å si hvem som oftest kjører feil. De siste ukene har to eldre menn blitt observert i feil kjøreretning. Mandag endte en 92 år gammel mann i kollisjon, etter å ha kjørt over to mil i feil kjøreretning på E 18.

— Dette handler om å være våken når du kjører bil. Uten å dømme noen, vil jeg si at faren med eldre sjåfører er at de ofte kjører på gammel vane. De er ikke alltid like flinke til å lese skilt og følge veimerking. Det er veldokumentert at man får begrenset reaksjonsevne når man blir eldre, sier Yngvar Aas, leder for trafikkavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

Tar høyde for bil i feil felt

Frykten for å møte en bil i feil kjøreretning, er noe Daland tar med seg i undervisningen av yngre elever.

— Når vi kjører i tunneler på firefelts-veien mellom Kristiansand og Grimstad, anbefaler jeg alltid elevene å holde seg i høyre felt i svingene, i tilfelle det kommer en bil i feil kjøreretning, forteller han.

22. oktober traff vogntogsjåfør Alf Egil Sandgren denne bilen, som kjørte i feil retning på E 39 i Hannevika. Den eldre mannen som kjørte bilen nektet å flytte seg for trafikken som kom i riktig retning mot byen. Politiet fant aldri sjåføren. Foto: Kristoffer Pedersen

Daland har lang erfaring med eldre sjåfører som lærer på seniorkursene 65 pluss, som kjøreskolen har arrangert i samarbeid med veikontoret og NAF. Kurset er frivillig, men Daland skulle gjerne sett at flere meldte seg på.— De eldre som kommer på kursene har innsett at de trenger litt hjelp, og det er fantastisk. Det er kanskje de som mener de selv er veldig dyktige som er farligst i trafikken, og det er de vi skulle hatt tak i, mener Daland.

- Tror de kjører riktig

Han tror ikke alle som for eksempel havner i feil kjøreretning er klar over feilen de gjør.

— De synes ikke det er skremmende, for de tror de kjører riktig. I Kristiansand har vi fått flere feltsveier vi ikke hadde for 10-15 år siden. En del eldre som kommer fra indre bygder, er ikke vant til dette. De har kanskje ikke vært i byen på ti år. Så skal de til Sørlandssenteret, og har ikke peiling på hvordan de skal kjøre, forteller han.